ACZD: Saznajte kada kleveta jeste krivično delo

Postavljeno: 04.05.2022

U slučaju kada kleveta ima elemente uvrede, može se podneti privatna krivična tužba. O tome, kako prepoznati i prevazići ovaj vid nasilja u digitalnom prostoru, te kome se obratiti za pomoć, više u informativnim vizualima koje je pripremio Alternativni centar za devojke (ACZD).

Vizualni sadržaji koje je pripremio ACZD imaju za cilj da se skrene pažnja javnosti na postojanje različitih oblika digitalnog nasilja, na psihološke posledice koje se mogu javiti usled izloženosti digitalnom nasilju, te kako bi uticao na razumevanje javnosti o kažnjivosti počinilaca digitalnog nasilja, te u skladu sa tim ponudio različite vrste reagovanja u slučaju izloženosti bilo kom obliku ove vrste nasilja.

Ovoga puta, pred vama je kratak onlajn pojmovnik o kleveti u digitalnom prostoru, koji vas može usmeriti ka prepoznavanju i reagovanju kada je u pitanju ovaj oblik digitalnog nasilja:

 

Kako objašnjava Andrijana Kocić, jedan od koraka u borbi protiv rodno zasnovanog digitalnog nasilja, jeste da razumemo da problem nije u tehnologiji, već u načinu na koji je ljudi koriste, odnosno (zlo)upotrebljavaju. Ističe da za borbu protiv rodno zasnovanog digitalnog nasilja potrebnoj, između ostalog, da se odupremo strahu od tehnologije.

Inače, informativni vizuelni sadržaji deo su aktivnosti ACZD,  u okviru projekta End online violence sustain movement, koji podržava Trag fondacija.

Alternativni centra za devojke pitanjima digitalne bezbednosti i privatnosti, aktivno bavi već osam godina.

D.P.

 

 

Ostale vesti

back-to-top