Sajam obrazovanja: Osmaci došli da razreše dileme

Postavljeno: 04.05.2022

Osmaci za manje do dva meseca upisuju srednju školu. Kako bi im pomogli da donesu odluku u vezi sa budućim zanimanjem nadležni su organizovali Sajam obrazovanja, koji je u kruševačkoj Hali sportova okupio 14 srednjih škola iz Rasinskog okruga i dve mešovite škole. Đacima se predstavio i Edukativni centar, koji se kroz različite projekte bavi mladima i razvojem njihove karijere.

Đaci srednjih škola su se potrudili da pokažu šta mladi koji završe neka od zanimanja sutradan konkretno mogu da rade te je u kruševačkoj Hali sportova bila izložena bogata trpeza, radilo se na montiranju mini – robota, „pušilo“ se od hemijskih reakcija, šilo…

Učenici druge godine Politehničke škole „Milutin Milanković“ Luka Stanković, Nemanja Stanković i Nikola Kostić, na sajmu su pokazivali kako se pravi mozaik od pločica.

Ovde su pločice polomljene, mešamo boje, pravimo mozaik. Posao keramičara je lak, ako ga dobro naučite, dobro je plaćen, u Srbiji nema mnogo keramičara. Ovo je bila moja prva želja pri upisu, oduvek sam ovo želeo i posle škole ću raditi ovaj posao – rekao je Luka Stanković.

Da je reč o zanimanju za kojim postoji potražnja potvrđuje njihov razredni, koji im predaje stručne predmete, Milan Miletić:

Posle završene škole mogu da budu samostalni majstori u tom zanimanju, koje je veoma traženo kod nas i u inostranstvu. Interesovanje dece pri upisu, nažalost nije veliko, jer mislim da nisu ni svesni koliko je značajno kako će se opredeliti. U našoj školi ima dosta starijih koji dođu na prekvalifikaciju jer je ovo zanimanje lepo, dobro i traženo.

Među brojnim osmacima koji su, predvođeni razrednim starešinama ili svojim profesorima, došli na Sajam, bili su učenici iz OŠ „Jovan Popović“.

Ena Jakovljević se dvoumi između društvenog smera u Gimnaziji i nekog od smerova u Ekonomskoj školi, ima sve petice tako da poeni ne bi trebalo da joj budu prepreka, a kaže da je na Sajam došla kako bi pokušala da razreši tu dilemu.

Njena drugarica Mia Lepojević se raspitivala o smeru finansijski administrator u Ekonomskoj školi, a za sada je saznala da je prošle godine za to zanimanje blo potrebno oko 78 poena.

Vrata su za osmake u Kruševcu otvorena i u privatnoj srednjoj mešovitoj  školi, koja ima 18 akreditovanih smerova, među kojima su, osim gimnazije, ekonomske, tehničke škole i smerovi  carinski tehničar, likovni tehničar, ali i mašinski nautički tehničar.

Za 2.037 osmaka, koliko ih u Rasinskom okrugu ove godine završava osnovnu školu, na raspolaganju će biti 2.256 mesta u srednjim školama u našem Okrugu.

Imamo novi profil u Medicinskoj školi u Kruševcu. Reč je o odeljenju ginekološko-akušerska sestra. Osim toga očekujemo da još dva obrazovna profila  budu odobrena. To su mešovito odeljenje za zanimanja keramičar, teracer pećar i dekorater zidnih površina u Politehničkoj školi i  tehničar za biotehnologiju u Hemijsko-tehnološkoj školi – kaže načelnik kruševačke Školske uprave, Zoran Asković.

Nakon dve godine pauze, nastale zbog epidemije korone, u Kruševcu će biti održan i Sajam visokih škola i fakulteta. On je zakazan za sutra (5. maja) u 12 časova, takođe u Hali sportova. Organizator oba sajma je Školska uprava, u saradnji sa Gradskom upravom Kruševac i Sportskim centrom.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top