Sajam visokih škola i fakulteta: Srednjoškolci biraju buduće profesije

Postavljeno: 05.05.2022

Učenicima iz Rasinskog okruga daans je svoje programe  predstavilo 13 fakulteta i 7 visokih škola, a priliku da se upozna sa nekim od akreditovanih programa, iskoristilo je oko 1500 đaka. Sajam je, posle dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, održan u Hali sportova

Fakulteti i visoke škole iz svih krajeva zemlje promovisali su svoje ustanove, sa ciljem da zadobiju pažnju što većeg broja ovdašnjih đaka.

-Sajam je jako koristan, naročito za učenike koji još uvek nisu prelomili šta žele da upišu. Meni, za sada, pažnju privlači menadžment, a ovde ima dosta škola koje nude upravo to– rekao je Luka Panić, učenik Ekonomsko-trgovinske škole u Kruševcu.

Nikola Isailović, učenik Ekonomsko-trgovinske škole, posle srednje škole planira da upiše Visoku poslovnu školu u našem gradu.

-Sajam je dobar jer imamo priliku da na jednom mestu vidimo najrazličitije visoke škole i fakultet i čujemo nešto više o programima koji nas zanimaju – kazao je on.

Jedan od fakulteta koji godinama unazada privlači veliku pažnju učenika iz Rasinskog okruga svakako je Fakultet zaštite na radu iz Niša.

-Fakultet zaštite na radu je akreditovana visokoškolska institucija koja obrazuje inženjere svih oblasti zaštite. Mi imamo tri nivoa studija: osnovne, master i doktorske akademske studije. Na osnovnim studijama imamo tri studijska programa, na masteru pet, a na doktorskim dva. Mogu da naglasim da upravo iz Rasinskog okruga imamo veliki broj studenata, te da se uvek radujem dolasku u ovaj grad i predstavljanju našeg fakulteta – istakla je Evica Stojiljović, redovna profesorka Fakulteta zaštite na radu u Nišu i prodekan za nastavu.

Učenici su danas mogli da se upoznaju i sa programima Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu.

-Imamo tri studijska programa. Arhitektura, koja predstavlja integrisan program i traje 5 godina sa master studijama, pored arhitekture tu je i građevina, a kao treći program od prošle godine jeste upravljanje projektima u graditeljstvu. Sva tri programa privlače veliki broj studenata koji se kasnije zapošljavaju relativno lako, nekada čak i za vreme studija – izjavio je Aleksandar Đorđević, asistent na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu.

 

Fakultet sporta i fizičkog obrazovanja neretko je jedna od želja brojnih učenika srednjih škola, a učenici su danas imali priliku da se upoznaju sa programom fakulteta iz Niša.

-Drago nam je što nas pozivaju svake godine na ovaj sajam obrazovanja, gde imamo priliku da svima pokažemo šta se to kod nas izučava i da uputimo učenike na buduća zanimanja. Istakao bih da đaci iz Kruševca uvek dolaze u velikom broju kod nas –  rekao je Zvezdan Savić, redovni profesor na ovom fakultetu.

Sajam u Kruševcu otvorio je zamenik gradonačelnice, Aleksandar Jovanović, koji je učenicima poželeo puno uspeha u daljem nastavku školovanja. Prema rečima Zorana Askovića, načelnika ovdašnje Školske uprave, u Rasinskom okrugu oko 2.000 đaka ove godine završava četvrtu godinu, pa je i ovaj događaj upriličen kako bi ti učenici na najbolji način odabrali svoju buduću profesiju.

S.M.

 

 

Ostale vesti

back-to-top