Završen 18. FEŠT, najboljima dodeljena priznanja

Postavljeno: 05.05.2022

Osamnaesti po redu FEŠT – Festival školskog teatra, na kome su učestvovale četiri osnovne škole našeg Grada i okoline, završen je proglašenjem pobednika i dodelom glavnih i specijalnih priznanja u Kruševačkom pozorištu. Po odluci stručnog žirija najboljom je proglašena predstava „Veštičija deklinacija“, škole „Stanislav Binički“ iz Jasike.

-Ova predstava šalje poruku da je magija u našim delima i da ne postoji magična reč za sreću, već da smo mi magični– poručili su u glas učenici iz OŠ „Stanislav Binički“ koji su igrali u nagrađenoj predstavi „Veštičija deklinacija“.

Ovi đaci kažu da je učešće na FEŠT-u za njih lepo iskustvo, da im nagrada znači i da se raduju učešću na „Glumijadi“, 7. Međunarodnom festivalu dečijeg dramskog stvaralaštva u Beogradu gde će gostovati sa svojom pobedničkom predstavom. Njihovoj nastavnici srpskog jezika i književnosti, Ivani Međedović, takođe je dodeljena nagrada za najbolju režiju.

Drugo mesto na ovogodišnjem FEŠTU pripalo je ŠOSO „Veselin Nikolić“ za predstavu „Čarobna krila“, a treće su ravnopravno podelili đaci OŠ „Branko Radičević“ za predstavu „Nije lako biti drug“ i đaci OŠ „Despot Stefan“ za predstavu „Pravoslavlje i znamenite ličnosti“. Pored glavnih dodeljene su i specijalne nagrade, koje su važne kao podstrek za dalji rad.

O tome ko je najbolji odlučivao je stručni žiri u sastavu: Lidija Užarević, urednica Kulturnog centra i predsednica stručnog žirija, Jana Jeftović, učenica Gimnazije odeljenja za scensku i audio-vizuelnu umetnost i Luka Dimitrijević učenik filološkog odeljenja ovdašnje Gimnazije.

-Ove godine takmičile su se četiri osnovne škole koje su izvele i četiri premijere, tako da je učešće uzelo oko 70 učenika, glumaca, statista, igrača, profesora, pevača, pedagoga, nastavnika i saradnika. Predstave je pogledalo blizu 300 gledalaca. I ove godine je bilo treme, uzbuđenja, ruke koje se znoje, ali bilo je radosti i aplauza, smeha, ljubavi i dobrote…Sve je ovo FEŠT i ono što je najvažnije FEŠT raste, razvija se, traje i to 18 godina, ispunjava svoj cilj, živi i tako treba da ostane- istakla je Užarevićka.

Direktorka Kulturnog centra, Violeta Kaplarević pohvalila je osnovce i najavila da će se njihove predstave igrati i u nekim drugim prilikama.

-Drago nam je što smo i ove godine pružili priliku učenicima koji su taletnovani da pokažu šta su pripremali u prethodnih godinu dana sa svojim nastavnicima i pokazalo se da su za ovaj FEŠT nastale predstave koje su zaista kvalitetne i koje će biti izvođene ove godine i na nekim drugim događajima koje organizuje Kulturni centrar i Grad Kruševac. Talenat naših učesnika za pozorišnu umetnost je nesporan i mi želimo da ih podstaknemo da razvijaju svoje talente i da budu ponosni što su iz prestonog grada Cara Lazara koji je iznedrio mnogo velikih glumačkih imena– navela je direktorka.

Ovogodišnji FEŠT zatvorila je poklon predstava  „Tri praseta“, u izvođenju glumačkog ansambla Kruševačkog pozorišta.

Inače, nosilac Festivala pozorišnog stvaralaštva osnovnih škola Grada Kruševca je Kulturni centar, a pokrovitelj je Grad Kruševac.

M.S.

 

 

Ostale vesti

back-to-top