SRS inicirao podizanje spomenika Dragutinu Keseroviću

Postavljeno: 25.11.2020

Kruševački odbor Srpske radikalne stranke saopštio je da je 24. novembra Skupštini Grada Kruševca i predsedniku Skupštine podneo incijativu da se na narednoj sednici Skupštine Grada na dnevni redu nađe tačka o podizanju spomenka četničkom vojvodi Dragutinu Keseroviću

Srpska radikalna stranka je za mesto budućeg spomenika predložila plato ispred KOcke, jer je sa tog mesta, kako navode, nakon oslobođenja Kruševca u Drugom svetskom ratu komandant Rasinskog korpusa, četnički vojvoda Dragutin Keserović, pozdravio građane.

Srpska radikalna stranka u saopštenju za javnost navodi da je “došlo vreme da pogledamo istini u oči i odamo veliku zahvalnost istinskim borcima za slobodu jer smo svedoci da se 75 godina odaje počast komunistima kao osobodiocima našeg grada i da se upravo komunisti veličaju u heroje oslobođenja”.

Međutim, sa ove vremenske distance sve istorijske činjenice kao i brojni pisani dokumenti svedoče o tome da je upravo  Jugoslovenska vojska u otadžbini, pod komandom velikog srpskog junaka vojvode Dragutina Keserovića, komandanta Rasinskog korpusa, nakon teških borbi zapravo jedina zaslužna za osobođenje grada – navodeno je u saopštenju koje potpisuje Dejan Marinković, predsednik Okružnog odbora Srpske radikalne stranke.  

Zahtevaju da naredna proslava Dana oslobođenja bude održana u čast Ravnogoraca i njihovog komandanta Dragutina Keserovića. 

Sramota je da istinski borci i srpski junaci nemaju ni jedno obeležje u znak zahvalnosti za herojske podvige u Drugom svetskom ratu. Zahtevamo da se 14. oktobra 2021. godine, u centru Kruševca svečano otkrije spomenik jednom od najvećih srpskih junaku Dragutinu Keseroviću, kao i da jedna od ulica u našem gradu dobije njegovo ime – saopštavaju iz ovdašnjeg odbora SRS.

Podsećaju da je Dragutin Keserović ordenom „Miloša Obilića“ i ordenom „Albanske spomenice“, dok ga je u Drugom svetskom ratu Kralj Petar, na predlog Vrhovne Komande, odlikovao ordenom „Karađorđeve zvezde sa mačevima I reda“.

 J.B. 

Ostale vesti

back-to-top