Sportski komentar: Spala knjiga na jedno slovo – F 

Postavljeno: 26.07.2020

Za razliku od prošlih vremena, kada je Kruševac prednjačio u ekipnim sportovima po broju klubova u Superligi, sada postoji samo jedan klub u eliti. U pitanju je FK Napredak. Malo za grad koji teži da bude (a odgovorni tvrde da već i i jeste), grad mladosti i sporta.

U Lazarevom gradu sećanja na prošla vremena govore da smo bili mnogo uspešniji. U najvišem rangu Kruševac je  imao Ženski fudbalski klub Napredak koji je na volšeban način izgubio mesto na mapi srpskih fudbalskih klubova, a nikome nije za to falila dlaka na glavi. Doduše, ni dok je bio na vrhuncu, niko se nije pitao kako trenira i zašto su mu uskraćeni uslovi za rad koje su imale, tada mnogo manje uspešne, kolege iz muškog kluba.  Uz to, ovo je jedini klub iz ovog grada koji je učestvovao u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

 

  Kruševljani su do skoro mogli da se pohvale i muškim Rukometnim klubom Napredak u Prvoj  i Super ligi, ali je nemarom pojedinaca, kojima je sve oprošteno, prestao da radi.

 

 Sa setom se Kruševljani sećaju i muškog Odbojkaškog kluba Napredak, ali je i on doživeo sudbinu rukometaša.

I ženski rukometni klub Napredak je godinama imao značajnu ulogu u jugoslovenskom rukometu.Bio je član elite, jednom pobednik Domaćeg Kupa, a jedini je klub dobitnik Kupa gradova Evrope. Danas je daleko od Superlige.

 I kuglaši Car Lazara nisu uspeli da sačuvaju status superligaša, pa će nekom drugom prilikom pokušati da nadoknade izgubljeno. Za njih je zanimljivo da u svojim redovima imaju dva bivša omladinska prvaka Jugoslavije, braću Bogdana i Strahinju Dramnićanina i aktuelnog pionirskog prvaka sveta Iliju Jevremovića. I sve ovo nije bilo dovoljno za opstanak među najboljima.

 

  Za razliku od ekipnih sportova, gde je sve ostalo na jednom slovu -F (F.K. Napredak), istina je da pojedinačnim rezultatima karatista, plivača, šahista i drugih,  ima mesta opravdanom radovanju za uspehe. 

 

Sve ovo i mnogo toga drugog, nameće zaključak da je neophodno mnogo više rada u klubovima, ali i ozbiljne promene u sportskoj politici grada.

 

Ostale vesti

back-to-top