Skupština usvojila predloge za vidovdanska priznanja

Postavljeno: 16.06.2020

Predaja poslovnog prostora kruševačkih apoteka na korišćenje koncesionaru, ustanovi “Dr Max” i koncesioni akt za finansiranje, izgradnju i upravljanje javnom garažom na Trgu kosovskih junaka usvojeni po hitnom postupku

Da će svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama Opšta bolnica, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje biti ovogodišnji dobitnici Vidovdanske nagrade, navećeg gradskog priznanja, danas su jednoglasno odlučili odbornici gradske skupštine na poslednjoj sednici u postojećem sazivu.

Jedno od najkraćih skupštinskih zasedanja počelo je intoniranjem himne, a potom i minutom ćutanja za nedavno preminulog šefa odborničke grupe socijalista Vladimira Tasića, i donedavnog odbornika u gradskom parlamentu Zorana Vulića.

Obrazloženje za predložene kandidate za Vidovdansku nagradu kao i plakete i pohvale grada Kruševca, podnela je gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović. Ona je konstatovala da je Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja stigao veliki broj prijava, a da su predlozi  bili prevashodno motivisani angažovanjem u vreme epidemije korona virusom.

Čitava armija ljudi se uključila u borbu protiv do sada nepoznatog virusa kovid 19 i oni zaslužuju da im se grad i građani Kruševca zahvale dodelom priznanja – rekla je gradonačelnica, a potom dirljivim rečima obrazložila zašto je izbor za najviše priznanje pripao baš zaposlenima u tri kruševačke zdravstvene ustanove.

U trenutku kada smo se suočili sa pandemijom korona virusa svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama su krenuli u borbu protiv ove opake, do sada nepoznate bolesti. I oni su naši heroji. Borili su se danonoćno i pokazivali neviđenu hrabrost, odlučnost, odvažnost kako bi sačuvali živote naših sugrađana… Ovi tihi i hrabri borci su sa oružjem svojstvenim njihovoj profesiji, u maskama, rukavicama, skafanderima, vizirima provodili sate i sate, ne misleći na sebe već na  one kojima je pomoć bila najpotrebnija. Borba za život bila je svakodnevna i iscrpljujuća. Iza maski i skafandera nećete prepoznati mnoga lica, ali ćete prepoznati njihov rad, angažovanje i ljubav prema životu i pozivu koji su odabrali – rekla je, između ostalog, Jasmina Palurović.

Ona je potom detaljnije obrazložila i sve ostale predloge: četiri za plaketu i dvanaest za pohvalu grada Kruševca koje možete videti ovde https://krusevacgrad.rs/predlozi-za-vidovdanska-priznanja-na-poslednjem-skupstinskom-zasedanju-u-ovom-sazivu i pozvala odbornike da jednoglasno podrže predložene kandidate.

Ideju da vidovdanska nagrada na svečanoj vidovdanskoj skupštini bude uručena najmlađem lekaru ili sestri, jer,oni simbolizuju budućnost našeg grada, izneo je odbornik Nikola Popadić. Ovaj predlog podržao je i šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Predrag Vukićević koji je sa dosta emocija govorio i o preminulima Vladimiru Tasiću i Zoranu Vuliću za koje je predloženo da posthumno dobiju plakete grada Kruševca.

Odbornica kruševačkih socijalista, Jelena Đorđević, iznela je zaista impresivnu biografiju VladimiraTasića i zatražila od Skupštine da ovoga puta učini presedan i umesto jedne dodeli dve Vidovdanske nagrade, te da čoveku koji je, kako je rekla, bio najmlađi javni tužilac u zemlji, osnivač i prvi i najbolji načelnik Rasinskog okruga, organizator tri međunarodne sednice komiteta Ujedninjenih nacija, pešadijski major rezervnog sastava Vojske Srbije koji je u vreme borbi na Kosovu dva puta nedeljno odlazio na ratište kako bi pomogao mobilisanim kruševačkim vojnicima, te veliki kulturni radnik i filantrop, preimenuju priznanje u Vidovdansku nagradu.

Nakon objašnjenja predsednika Skupštine Živojina Miloradovića da pravila ne dopuštaju dodelu dve vidovdanske nagrade, te da bi odbornici morali da glasaju za jedan od dva predloga, Jelena Đorđević je povukla svoj predlog, a Skupština je jednoglasno usvojila predlog Komisije za kadrovska i administrativna pitanja.

U nešto više od sat vremena stalo je, potom, odlučivanje o čak 50 tačaka dnevnog reda.

Odbornici su, između ostalog, usvojili više planova detaljne regulacije, odluke o opštinskim i nekategorisanim putevima, dopunu odluke o autobuskim stajalištima, o vremenu rada ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata, o održavanju čistoće i javnih zelenih površina, planu razmeštaja pokretnih objekata na javnim površinama, kao i o nekoliko kadrovskih izmena u upravnim i školskim odborima.

Rasprave je bilo samo kada se odlučivalo o usvajanju izveštaja o radu javnih preduzeća u prethodnoj godini, a i tada su odbornici samo istakli njihov uspešan rad i činjenicu da su sva poslovnu godinu završila pozitivnim finansijskim rezultatom.  Na to je ukazao Slađan Jevtić, dok je Zoran Tomić posebno istakao napredak u privođenju aerodroma Rosulje njegovoj nameni,  veliki rad i posvećenost Javnog komunalnog preduzeća u vreme epidemije, kao i finansijski rezultat i rekonstruisane kapacitete donedavnog gubitaša, Gradske toplane.

Bez rasprave usvojeni su i izveštaji o radu petnaest ovdašnjih javnih ustanova, kao i četiri tačke dodate na dnevni red po hitnom postupku.

Po hitnom postupku su  izglasani predaja poslovnog prostora kruševačkih apoteka na korišćenje koncesionaru, ustanovi “Dr Max”, te  koncesioni akt za finansiranje, izgradnju i upravljanje javnom garažom na Trgu kosovskih junaka.

Takođe, Plan detaljne regulacije Stari aerodrom, faza 2, u okviru koga je planirana i izgradnja sportskog kompleksa na oko 8 hektara, uključujući i stadion sa 8250 mesta, na dnevni red je stavljen po hitnom postupku, kao i izveštaj o radu Štaba za vanredne situacije pre, u vreme i posle vanrednog stanja.

N. B.

Opozicija se odjavila

Četiri odbornika Demokratske stranke, koliko je ovaj skupštinski saziv ukupno imao opozicionih predstavnika, nisu se čuli na ovom zasedanju nakon prve tačke dnevnog reda. Tada je, naime, odbornik Milomir Marinković izašao za govornicu da potvrdi da će i oni glasati za predložene kandidate za vidovdanska priznanja, zahvalio se kolegama odbornicima, izvinio ako je nekog tokom diskusija u prethodne četiri godine uvredio i novom skupštinskom sazivu poželeo da “i ubuduće imaju ovako konstruktivnu opoziciju”.    

Ostale vesti

back-to-top