U „Trajalu“ otvorena dva nova pogona

Postavljeno: 16.06.2020

Početak rada dva nova pogona u kojima se proizvode delovi eksplozivnih sredstava danas je svečano označio ministar odbrane Aleksandar Vulin. Reč je o pogonima za proizvodnju industrijskih i  vojnih eksploziva vrednim milion evra u kojima je posao našlo 25 novih radnika. U te pogone resorno ministarstvo je uložilo 193 hiljade evra, dok je firma „Edepro“ uložila ostatak, odnosno oko 800 hiljada evra. Snimanje i fotografisanje novih pogona novinarskim ekipama danas nije bilo dozvoljeno

– Otvorili smo pogon nonela, neelektričnih detonatora čime smo kompletirali lepezu industrijskih eksploziva i jedina smo firma u Evropi koja ima sve industrijske eksplozive potrebne za nadzemnu i podzemnu eksploataciju. Drugi pogon proizvodi gorive trake čime je „Trajal“ ušao duboko u vojna eksplozivna sredstva jer je to strateški proizvod sa kojim će odbrambena industrija dobiti čvrst oslonac u domaćem proizvođaču – rekao je nakon otvaranja novih pogona generalni direktor „Trajal korporacije“ Miloš Nenezić. 

Danas otvoreni pogoni su, dodao je on, deo nove fabrike koja bi trebalo da bude otvorena do kraja godine i koja će biti snažna potpora odbrambenoj industriji Srbije.

Da je „Trajal“ veoma važan za tu industriju potvrdio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

– Starateška orijentacija Ministarstva odbrane je da pomogne „Trajalu“ da se razvije, da napreduje, da zaposli što više Kruševljana, ali i da se tehnološki razvija kako bi mogao da zadovoljava potrebe Vojske i Ministarstva odbrane. Ministarstvo će uvek kupovati ono što proizvedu naše fabrike i pomoći će koliko god može u znanju kako bi naša preduzeća mogla samostalno da proizvode i snabdevaju Vojsku Srbije. Posao „Trajala“ je da obezbedi ekonomsku održivost, da zaposli što više ljudi, ali i da oprema i naoružava Vojsku Srbije. Kada to rade oni pomažu održavanju bezbednosti zemlje – napomenu je Vulin. 

Za gradonačelnicu Jasminu Palurović novi pogoni znače nova radna mesta i potvrdu da  Kruševac ima dobro poslovno okruženje.

Otvaranje novih pogona i radnih mesta je zalog za budućnost jer svi koji žele da pronađu sebe imaju gde to da učine, mogu da ostanu da rade i žive u Kruševcu da pokažu svoja znanja, ali i da se usavršavaju i doprinesu razvoju fabrike i grada – kazala je ona.

Trajal korporacija zapošljava 1.163 radnika, prosečna neto plata je nešto više od 40 hiljada dinara. Preduzeće, kako je kazao generalni direktor Miloš Nenezić odgovarajući na novinarsko pitanje, vodi računa o kadrovskoj politici te se zaposleni najpre primaju na obuku i zapošljavaju po osnovu povremenih i privremenih poslova, da bi oni koji se dobro pokažu dobili posao za stalno. Nije precizirao koliko je radnika trenutno tako angažovano. 

Inače, rešenja za stalno juče je dobilo 25 radnika Koroporacije, dok je osamdesetak zaposlenih dobilo jubilarne nagrade za 10, 20 i 30 godina rada. Sve ove aktivnosti sprovedene su povodom obeležavanja 131. godišnjice „Trajala“, Korporacije u okviru koje posluju Fabrika eksploziva i pirotehničkih sredstava, Fabrika zaštitne opreme, Fabrika teretne pneumatike i Fabrika guma za dvotočkaše. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top