RHMZ upozorava: Tropski vrelo danas i sutra

Postavljeno: 27.07.2021

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas i sutra na području Rasinskog okruga biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom do 38 stepeni, u sredu lokalno i sa grmljavinom

Ekstremno visoke temperature osim u Rasinskom, danas se najavljuju i u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, a tokom narednog dana u ovim delovima Srbije moguće su i grmljavine.

Meteorolozi upozoravaju da su ovakvi vremenski uslovi, naročito ako traju nekoliko dana uzastopno, opasni po zdravlje ljudi, posebno za hronične bolesnike i meteoropate, ugroženo je i zdravlje životinja, mogući su i problemi u snabdevanju električnom energijom i problemi u saobraćaju, a ekstremno visoke temperature povoljni su vremenski uslovi za šumske i druge požare.

Savetuje se svima, a naročito srčanim i bolesnicima sa drugim hroničnim bolestima, da u vreme dok traju visoke temperature smanje fizičku aktivnost i izbegavaju direktno izlaganje suncu u najtoplijem delu dana. Preporučuje se veći unos tečnosti, boravka u hladovini i klimatizovanim prostorijama u kojima temperatura ne sme biti niža od osam stepeni u odnosu na spoljašnju.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top