+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Reč stručnjaka: Kada i kako brati grožđe

Reč stručnjaka: Kada i kako brati grožđe

Za utvrđivanje zrelosti grožđa koriste se organoleptička, fizička i hemijska  metoda. Stono grožđe se bere u više navrata, a vinsko odjednom, s tim što se svaka sorta bere posebno, objašnjavaju stručnjaci

-Stepen zrelosti određuje se organoleptičkom metodom prema spoljašnjem izgledu i  ukusu grožđa. Ukus treba da bude sladak i harmoničan, sok lepljiv, a bobice da se lako odvajaju od peteljki. Ta metoda je nepouzdana pa se najčešće koristi fizička metoda utvrđivanja stepena zrelosti – kaže savetodavac za voćarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Radomir Bušatović, koji je i direktor te službe.

Prednost fizičke metode ogleda se i u brzini, odnosno kraćem roku u kome se određuje sadržaj šećera u širi, za šta se koriste refraktometri i širomeri. Kod refraktometra se na skali, osim sadržaja šećera, obično može očitati  i potencijalni nivo alkohola. Hemijske metode su najtačnije, ali je za njihovu primenu potrebno dosta vremena i hemikalija.

Do pune zrelosti grožđa dolazi onda kada se na kraju faze sazrevanja ustanovi da se u dva uzastopna merenja u razmaku od dva do tri dana šećer u grožđu više ne povećava, a sadržaj kiselina ne smanjuje.

–  Vinske sorte za kvalitetna i vrhunska crna vina poželjno je da sadržž u soku 18 do 21 procenat šećera  i 6 do 8 g/l kiselina.  Kod sorti za desertna crna vina  poželjan je sadržaj 22 do 23 procenta šećera  i 6 do 8 g/l kiselina. Vinske sorte za bela vina treba da sadrže 18 do 20 procenta šećera  i 6 do 8 g/l kiselina, dok  odnos  kod desertnih belih vina treba  da je 22 do 23 procenta šećera  i 6 do 9 g/l kiselina – objašnjava Bušatović.

Vinske sorte se beru kada je sadržaj šećera i kiselina odgovarajući za postizanje određenog kvaliteta šire i vina.

Ne sme se zanemariti da početak berbe umnogome zavisi od sorte grožđa, područja na kome se gaji vinova loza i vremenskih prilika tokom  sazrevanja. Treba se potruditi da se berba grožđa obavlja po lepom i suvom vremenu,  grozdovi  ne smeju  imati mehaničkih oštećenja  niti smeju biti napadnuti plesnima i štetočinama – kaže Bušatović.

 

Za utvrđivanje zrelosti grožđa koriste se organoleptička, fizička i hemijska  metoda. Stono grožđe se bere u više navrata, a vinsko odjednom, s tim što se svaka sorta bere posebno, objašnjavaju stručnjaci -Stepen zrelosti određuje se organoleptičkom metodom prema spoljašnjem izgledu i  ukusu grožđa. Ukus treba da bude sladak i harmoničan, sok lepljiv, a bobice da se lako odvajaju od peteljki. Ta metoda je nepouzdana pa se najčešće koristi fizička metoda utvrđivanja stepena zrelosti – kaže savetodavac za voćarstvo u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Radomir Bušatović, koji je i direktor te službe. Prednost fizičke metode ogleda se i u…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Milanova „Pametna kaciga“ pobedila na takmičenju za najbolju biznis ideju

„Pametna kaciga“, koju je osmislio srednjoškolac iz okoline Brusa, Milan Milikić, ocenjena je kao najbolja biznis ideja mladih ljudi iz ...

Maturanti iz Kruševca nacionalni pobednici za inovacije: Sa “Mamurkom” u Evropu!

Jedinstven napitak protiv mamurluka, učeničkoj kompaniji “BioAlly“ iz kruševačke Medicinske škole, doneo je  titulu pobednika na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih ...

Završna priredba predškolaca “Pod zlatnim suncem carskog grada“

Po tradiciji, i ovogodišnja generacija kruševačkih predškolaca se od ovog perioda detinjstva oprostila velikom završnom priredbom organizovanom na Slobodištu. Priredbom ...

Država sa 300 miliona dinara finansira remont četiri kotla u Toplani

Ugovor sa pet firmi koje će tokom narednih pet meseci izvoditi radove u Gradskoj toplani je potpisan, ukupna vrednost remonta ...

GO SNS: Kruševac dobija Centar 2 i Centar 3

Kosturnica dobija novi izgled i taj deo grada će biti pravi novi centar, a lokacija Stari aerodrom postaje mesto gde ...