PSG proziva, Gerontološki demantuje

Postavljeno: 28.04.2020

Pokret slobodnih građana Kruševac saopštio je da su korisnici ovdašnjeg Gerontološkog centra u teškoj situaciji jer im je uskraćen džeparac koji koriste za kupovinu lekova i ostalih osnovnih potrepština. PSG je naveo da takvu tvrdnju iznosi na osnovu svedočenja pojedinih korisnika koji navode da dug za džeparac premašuje sedam hiljada dinara. Ta stranka, takodje, sumnja u tačnost informacija o broju obolelih od korne u toj ustanovi i pita ko je odgovoran za ulazak virusa u Gerontološki centar Kruševac

– PSG Kruševac apeluje na nadležne da čim pre otklone blokadu isplate džeparca  i na sve moguće načine učine dostupnim novac za kupovinu lekova i ostalih osnovnih potrepština. Korisnici ne smeju biti zatočenici nestručne i nesavesne partijske uprave – navodi ta stranka u saopštenju za javnost.

Direktorka kruševačkog Gerontološkog centra Jelena Mijailović za krusevacgrad.rs, međutim, kaže da to nije tačno.

– Nemoguće je da korisnici ne dobijaju džeparac jer su to socijalna davanja koja kontroliše Ministarstvo, redovno se isplaćuju 15 godina, nema osnova da se govori o tome, sve to su proverljivi podaci – kazala je ona.

Mijailovićka je za krusevacgrad.rs kazala i da su svi korisnici Gerontološkog centra, koji su oboleli od korona virusa, u dobrom opštem stanju, da niko od njih nije na respiratoru, te da se uskoro očekuje njihov povratak u ustanovu. Deo od trinaestoro zaposlenih, koji su takođe oboleli od korona virusa i kao lakši pacijenti bili smešteni u privremenu bolnicu u Hali sportova, otpušten je kući.

Inače, Pokret slobodnih građana Kruševac je u saopštenju za javnost upitao da li se može verovati zvaničnim podacima da je u Domu zaraženo 13 zaposlenih i 24 korisnika, podsećajući na, kako su naveli, apokaliptičnu scenu 17. aprila ispred Gerontološkog, sa desetak sanitetskih vozila u koloni te potom sedam dana ćutanja pre nego što se u javnost izašlo sa informacijom o broju obolelih. Sumnjaju i da su mere zaštite primenjene sa zakašnjenjem te pitaju ko je odgovoran za ulazak korone u ovaj Centar. 

– Ako ne možemo da  budemo sigurni u tačan broj inficiranih ljudi u domu, a ni zvanični podaci nisu utešni, možemo da budemo sigurni da je tretman korisnika i pre pandemije bio problematičan i da je ovo logična posledica loše uprave Gerontološkog centra – navode u PSG.

Inače, nakon što je informacija o ulasku korona virusa u kruševački Gerontološki centar dospela u javnost 16. aprila, dan kasnije se oglasilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je saopštilo da se u toj ustanovi sprovode sve propisane mere u borbi protiv korona virusa, taksativno navodeći šta je i kada preduzeto. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top