Prodata preostala imovina IMK “14. Oktobar” na Jasičkom putu

Postavljeno: 23.01.2021

Privredno društvo Viva-Tech iz Kruševca kupilo je za 24,5 miliona dinara nepokretnu imovinu preduzeća IMK 14. Oktobar na lokaciji Prototip, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Stečaj u ”14. oktobar” uveden je 2016. godine, a iz više pokušaja u prethodnim godinama prodat je najveći deo objekata matične firme, kao i imovina u Brusu, Ražnju i na Jastrepcu

U okviru poslednje imovinske celine, kupac je metodom javnog nadmetanja postao vlasnik 12 zgrada za metaloprerađivačku industriju na lokaciji Prototip, na oko 7,23 hektara zemljišta. Početna cena iznosila je 23,9 miliona dinara.

Novi vlasnik pogona, kompanija Viva-Tech osnovana je 2010. godine, prema podacima iz APR-a ima devetoro zaposlenih, a 2019. godine ostvarila je 1,3 miliona dinara dobiti. Pretežna delatnost firme je mašinska obrada metala. Prema pisanju pojedinih medija firma se bavi projektovanjem i konstruisanjem rudarske i procesne opreme, trakastih tranportnih sistema za površinske kopove, rudnike, termoelektrane, rezervnih delova za rudarsku i procesnu opremu.

IMK “14. oktobar” je u stečaj ušla 2016. godine, a najveći deo imovine na lokaciji na Jasičkom putu, kupila je naredne, 2017. godine kompanija „SCMG – 14. Oktobar” iz Beograda, ćerka firma češke kompanije „Czechoslovak group“, koja u vlasništvu ima i velike firme kao što su „Tatra kamioni“, „Tatra vojna vozila“, „Avia“, „Dako“. SCMG je za deo imovine fabrike kupio za 485 miliona dinara. U pogonima ovog vlasnika trenutno radi blizu 400 zaposlenih.

Tokom 2019. godine prodata jei imovina “14. oktobra” u Ražnju, kompaniji „Savacoop“ Novi Sad za 22,8 miliona, kao i hotel Ravnište na Jastrepcu koji je kupio konzorcijum „Merima Trend“ iz Kruševca i „Velko Invest“ iz Beograda. Za taj objekat postignuta je cena od oko 41 milion dinara.

Prošle godine je, posle više pokušaja, prodata i imovina kruševačke metalske industrije u Brusu. Novi vlasnici ovih pogona za 117 miliona dinara postala su preduzeća „Jablanovica“ iz Raške i „Razvitak“ iz Aleksandrovca.

U godinama koje su prethodile stečaju “14. oktobar” je uz socijalne programe napustilo blizu 1500 radnika, dok je isto toliko radnika u trenutku uvođenja stečaja potraživalo je od fabrike od 24 do 26 zaostalih plata.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top