Prodaju petardi maloletnicima tržišna inspekcija nije kontrolisala!

Postavljeno: 23.01.2017

U Kruševcu se pirotehnička sredstva prodaju u desetak specijalizovanih prodavnica, a  tržišna inspekcija, koja je nadležna da kontroliše da li pomenute prodavnice poštuju zabranu prodaje pirotehnike maloletnim licima to tokom novogodišnjih praznika nije činila, jer su, kako navode, kontrole iz prethodnih godina pokazale da je broj takvih prekršaja mali

Iako je prodaja pirotehnike po ulicama, pijacama, na buvljaku, znatno manja nego prethodnih godina epilog ovogodišnjeg prazničnog korišćenja petardi u Kruševcu je ozbiljna povreda oka jednog četrnaestogodišnjaka.

Da petarde ne dodju lako u ruke dece, osim policije, koja sprečava nelegalnu prodaju van pomenutih objekata, brine i tržišna inspekcija koja je nadležna da kontroliše da li te prodavnice poštuju zabranu prodaje pirotehnike maloletnim licima.

Goran Macura, načelnik Odeljenja za kontrolu prometa, sprečavanje nelojalne konkurencije i zaštitu potrošača u Sektoru tržišne inspekcije je u odgovorima prosledjenim listu GRAD podsetio da je ta inspekcija 2014. i 2015. godine u periodu oko novogodišnjih praznika kontrolisala prodavnice koje prodaju pirotehnička sredstva. Tada je, kako je naveo, izvršeno 260 kontrola na području Srbije i utvrdjeno je da je samo u jednom slučaju došlo do prodaje pirotehničkih sredstava maloletnim licima. Tada je kruševačka tržišna ispekcija izvršilo 13 nadzora, zateklo jedno lice da neregistrovano prodaje petarde, dok nije konstatovana prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima.

– Imajući u vidu da je mali broj konstatovanih prekršaja u prodajnim objektima, odnosno manje od 0,5 odsto prodavaca koji su prodavali pirotehniku maloletnim licima, kao i da je za kontrolu neregistrovanog prometa na ulicama nadležna lokalna samouprava preko komunalne inspekcije, kao i MUP, Sektor tržišne inspekcije za 2016 godinu, nije u godišnji plan uvrstio kontrolu prodaje pirotehničkih sredstava maloletnim licima, tako da Odeljenju u Kruševcu nije vršilo kontrole iz ove oblasti – naveo je Macura.

Pozitivno mišljenje za rad sprecijalizovanih prodavnica za prodaju pirotehnike daje Odeljenje za vanredne situcije Policijske uprave.

– Mi smo izdali desetak pozitivnih mišljenja. To znači da te prodavnice ispunjavaju uslove za bezbedno smeštanje pirotehničkih sredstava, da na prozorima i vratima imaju rešetke da ne bi došlo do kradje te da su prodavci prošli potrebnu obuku za rukovanje tim sredstvima – kaže Saša Stanojević, rukovodilac inspekcijskih poslova u Odeljenju za vanredne situacije Policijske uprave Kruševac.  To znači, objašnjava on, da inspektori Odeljenja za vanredne situcije kontrolišu da li su ispunjeni pomenuti uslovi.

Ispektori su, napominje on, tokom novogodišnjih praznika vršili pojačani nadzor na mestima gde nije dozvoljena prodaja pirotehnike.

– To su zelene pijace, buvljak, ulične tezge. S obzirom na to da se ovakve kontrole sprovode godinama na tim smetima nije bilo lica koja neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva. U ovom periodu zatekli smo dva lica koja su neovlašćeno prodavala pirotehnička sredstva, protiv njih su podneti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka i privremeno im je oduzeto oko 500 komada raznih komada pirotehničkih sredstava – precizira Stanojević.

Ocena Odeljenja za vanredne situacije je da je na području Kruševca neovlašćena prodaja pirotehničkih sredstava znatno suzbijena.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top