Nevidljivi problem koji „guši“ građane

Postavljeno: 14.09.2021

Za smrad koji se već mesecima unazad širi gradom u noćnim i ranim jutarnjim satima, a povodom čega su se građani obratili i našoj redakciji, nadležni kažu da dosada nisu dobili ni jednu zvaničnu pritužbu, te da iz tog razloga inspekcijske službe ne reaguju.

Problem neprijatnih mirisa građani su na društvenim mrežama komentarisali i prošle godine, kada je portalu KruševacGrad  iz Odseka za inspekcijske poslove Gradske uprave saopšteno da ti mirisi potiču od Gradske toplane, odnosno, skladištenog uglja koji se samozapaljuje.

Tada je rečeno i da je problem u većoj meri rešen i sveden na minimum konstantnim prskanjenjem, sabijanjem valjcima i drugim metodama. Međutim, građani tvrde da je problem i dalje prisutan, te da ih smrad koji se najintenzivnije oseća u naselju Ujedinjene nacije i Kosovskoj ulici, bukvalno guši i da u večernjim satima ne smeju ni prozore da otvore.

Pomoćnik gradonačenice za ekologiju, Ivan Parezanović, kazao je da do sada nije podneta ni jedna zvanična prijava, te pozvao građane koji se suočavaju sa ovim problemom da o tome obaveste nadležne, kako bi oni mogli da reaguju.

Ukoliko mi zvanično nemamo prijavu, ne možemo da odemo na teren. Zvaničnu pritužbu još uvek nismo dobili. Apelujem na ljude da slobodno prijave problem na pisarnici Gradske uprave jer nam je svima u interesu da takve stvari rešavamo – rekao je on.

Naš sagovornik je podsetio da inspekcija redovno izlazi na teren u slučaju kada su problemi uočljivi, poput dima ili vatre, kada se rešavanju problema pristupa i bez zvanične prijave.

Ukoliko postoji problem na lokalu, ja pozivam predsednike kućnog saveta na primer, da dođu i objasni nam problem u ime svih. Kada je reč o neprijatnim mirisima u nekom naselju, problem je i njegovo brzo zatvaranje, odnosno brzo nestajanje  – dodao je on.

Komunalna milicija će, prema njegovim rečima, dodatno obratiti pažnju na divlje deponije i sporadična paljenja u gradu, te reagovati u skladu sa situacijom i pokušati da na licu mesta reši problem.

Tačno kad se nešto oseti ili primeti potrebno je okrenuti telefon i pozvati. U tom trenutku na licu mesta će biti komunalna inspekcija i odmah videti ko je i šta u pitanju. Kontaktirajte komunalnu miliciju ili nadežne u Gradskoj upravi. Verujem da građani osete nešto i da se ne žale bez osnova, ali da bi inspekcija reagovala treba podneti prijavu na osnovu koje se izlazi na teren i pravi zapisnik ili kažnjavaju odgovorni. Dakle pravovremeno reagovanje je ključno u takvim situacijama – apeluje Parezanović.

Inače, u komentarima građana na društvenim mrežama može se pročitati da su se pojedini građani obraćali nadležnim inspekcijskim službama, ali da su ostali uskraćeni za informaciju odakle potiču ti mirisi. Problem u međuvremenu nije rešen, a građani su mišljenja da mirisi koji “podsećaju na zapaljenu plastiku, gumu ili nešto slično dolaze iz neke fabrike”. S.M.- D.P.

Ostale vesti

back-to-top