Raste broj dece obolele od korone, na onlajnu 33 odeljenja u školama u Okrugu

Postavljeno: 14.09.2021

Od početka školske godine korona je u Rasinskom okrugu potvrđena kod 153 đaka i 27 profesora, a na onlajn nastavu su tokom ovog perioda prešla 33 odeljenja u osnovnim i srednjim školama u Okrugu, podaci su Zavoda za javno zdravlje. Da je sve više dece pozitivno na koronu potvrđuju i podaci ovdašnjeg Doma zdravlja koji pokazuju da se tokom prehodne nedelje duplirao broj pregleda u Školskom dispanzeru

-Do sada je na onlajn nastavu prešlo 33 odeljenja u osnovnim i srednjim školama u Rasinskom okrugu, među kojima je 21 odeljenje iz kruševačkih škola, 16 iz srednjih i pet iz osnovnih škola – rekla je za KruševacGrad epidemiološkinja u ovdašnjem Zavodu za javno zdravlje dr Mirjana Avramović.

Osim njih na onlajn je prešlo ukupno 12 odeljenja iz Trstenika, Aleksandrovca, Ćićevca i Varvarina. Situacija se, prema njenim rečima, menja svakog časa, a  sve više odeljenja prelazi na onlajn.

Podaci kruševačkog Dom zdravlja pokazuju da se tokom prehodne nedelje duplirao broj pregleda u Školskom dispanzeru zbog čega je ceo sprat tog dispanzera postao jedinica za akutne respiratorne infekcije kod dece. Prošle nedelje testirano je 215-toro dece, od čega je čak 85 bilo pozitivno.

-Tokom prošle nedelje bio je veći broj pregleda u odnosu na prethodnu. Školski dispanzer se vratio na organizaciju iz prethodnih talasa, i ceo je “pretvoren” u jedinicu za akutne respiratorne infekcije kod dece. Na predškolskom delu rade ostali školski i predškoski lekari, gde se pregledaju deca koja nisu sumnjiva na kovid – kazala je načelnica Službe za zaštitu dece i omladine kruševačkog Doma zdravlja, doktorka Gordana Aleksić.

Po njenim rečima, skok broja obolele dece nastavljen je početkom ove sedmice.

-Primetili smo da je povećan broj pregleda i ove nedelje pošto se dosta dece javljalo u Školski dispanzer tokom prethodna dva dana. Broj iz dana u dan raste, a to su uglavnom deca školskog uzrasta – dodala je ona.

Deca se uglavnom zaražavaju preko porodičnih ili vršnjačkih kontakata, a klinička slika je uglavnom blaga:

-To su povišena temperatura, malaksalost, bol u mišićima, glavobolja, grebanje u grlu, sekrecija iz nosa, kašljucanje. Manji broj dece ima stomačne tegobe. 

Poštovanje epidemioloških mera je nephodno u sprečavanju infekcije.

-Apelujem da epidemiloške mere poštuju i deca i odrasli. Veoma je važno nositi masku i poštovati distancu, naravno i vakcinacija je veoma bitna – dodala je ona.

Roditelji čija su se deca razbolela, a sumnjaju da imaju kovid, trebalo bi da ih dovedu u Dispanzer na pregled. Antigensko testiranje se radi u obe smene, od 7 do 20 časova, dok se PCR test radi samo u prepodnevnim časovima.

M.S. – J.B.

Ostale vesti

back-to-top