Privremeni posao za lica iz osetljivih grupa, prijava do 20. marta

Postavljeno: 17.03.2021

Do 20. marta Romi i Romkinje, povratnici/e, samohrane majke, žene žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, nezaposleni duže od godinu dana i lica iz drugih marginalizovanih grupa mogu da se prijave za program radnog angažovanja

Oni će u okviru koga, tokom tri ili četiri meseca u periodu april – avgust, raditi za javne institucije i ustanove i organizacije civilnog društva, a mesečno će primati 28 hiljada dinara.
Reč je o programu „Zajedno za zajednicu“ koji Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, zajedno s NALED-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja sprovodi u šest gradova i opština u Srbiji, a Kruševac je među njima.

Zainteresovani mogu da se jave Momčilu Mutatoviću, koji je lokalni medijator za Kruševac, na broj 061/654 0955. Mogu. takođe, da se jave kontakt centru NALED-a na broj 063/865 8605 ili na mejl [email protected]. Prijavni formular mogu preuzeti sa sajta NALED-a, na šalterima gradskih i opštinskih uprava i filijalama NSZ.

– Prijavljivanje traje još tri dana, svi koji su zainteresovani neka mi se jave ako im treba pomoć pri popunjavanju prijave. Do sada se za ovaj program preko mene prijavilo 32 lica, a znam da ima i onih koji su se direktno prijavljivali jer su mi se, takođe, javljali – kaže za naš portal lokalni medijator Momčilo Mutatović.

On podseća da su informatori sa detaljima programa deljeni preko lokalne samouprave i Nacionalne službe za zapošljavanje.

– Brošure sam delio u romskim naseljima, objašnjavao sam kakvi su uslovi programa, pomagao ljudima da se prijave – dodaje on.

Programom „Zajedno za zajednicu“ će u Kruševcu, Vranju, Aleksincu, Pirotu, Kragujevcu i Subotici biti obuhvaćeno ukupno 210 osoba.

On predviđa radno angažovanje lica iz marginalizovanih grupa, a cilj je poboljšavanje uslova njihovog života te ublažavanje posledica pandemije korone. Oni će za 160 radnih sati mesečno dobijati po 28.000 dinara, biće im uplaćeni porezi i doprinosi za socijalno osiguranje, imaće mentorsku podršku te potrebne obuke za obavljanje posla. Biće im obezbeđena radna oprema, zaštitna sredstva za prevenciju od korone te paketi pomoći sa prehrambenim proizvodima, higijenskim i dezinfekcionim sredstvima. Pre radnog angažmana imaće obuku za aktivno traženje posla i pisanje biografije te obuku za sticanje veština kako da traže i prijave se za posao.

– Kao znak solidarnosti, sa partnerima smo pokrenuli ovaj program. Na ovaj način ćemo osigurati prihode za najugroženije, ali istovremeno kroz sprovođenje radova od javnog značaja doprineti unapređenju kvaliteta života u lokalnim samoupravama koje učestvuju u programu – kazao je Robert Bu, vođa tima projekta GIZ-a „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

Program „Zajedno za zajednicu“ sprovode NALED i Asocijacija koordinatora za romska pitanja, uz podršku GIZ-a, a kao deo pomenutog projekta koji se sprovodi u 18 gradova i opština u Srbiji.

J.B.
Ilustracija: naled.rs

Ostale vesti

back-to-top