Preminuo dr Dragan Mandarić, vrhunski grudni hirurg i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu u penziji, naš Vitez od Čarapanije

Postavljeno: 12.07.2021

U Beogradu je iznenada preminuo naš istaknuti medicinski stručnjak, veliki čovek, humanista i legenda grudne hirurgije i pulmologije, prof. dr Dragan Mandarić. suprug naše sugrađanke, pesnikinje Zorice Arsić Manardić i nodilac titule Viteza od Čarapanije

Neponovljiv, po svojoj stvaralačkoj energiji, entuzijazmu, optimizmu i nesebičnoj posvećenosti pacijentima i saradnicima, bio je i neprevaziđen učitelj generacija lekara i grudnih hirurga.

Dugogodišnji direktor Instituta za plućne bolesti i tuberkulozu Kliničkog centra Srbije i evropski i svetski saradnik sa lekarskim međunarodnim institucijama. u hirurgiju je uveo 165 novih operativnih metoda. Do poslednjeg daha je radio, planirao i inovirao naše medicinsko saznanje.

Bio je čovek izuzetne harizmatičnosti, vedrine, energije i snage i time ulivao lekoviti optimizam svima. Ostao je u nezaboravu ovog sveta – beskrajno voljen. Bio je veliki prijatelj umetnika, glumaca i književnika. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, a kao kruševačkom zetu posebno mu je draga – Vitez od Čarapanije, koju je zadobio i zbog velikog društvenog angažmana i uspešnog lečenja brojnih Kruševljana, pored drugih ljudi sa Balkana.

Živeo je u pedesetogišnjem braku sa koleginicom dr Zoricom Arsić Mandarić, istaknutom pesnikinjom, u uspešnom međusobnom podržavanju u stvaralačkom, profesionalnom i porodičnom smislu. Ima dve ćerke, Miljanu i Tijanu i zeta Predraga.

Dr Dragan Mandarić je rođen je 1946. godine u Vrepcu, u Lici. Ceo svoj život i radni vek proveo je u Beogradu, gde je ii sahranjen u krugu porodice, saradnika i prijatelja.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top