USPRS traži razrešenje direktorke Gimnazije, ona tvrdi da nije prekršila zakon

Postavljeno: 21.04.2021

Unija sindikata prosvetnih radnika u Kruševcu smatra da je profesoru fizike Vladimiru Obradoviću uskraćeno pravo na ukrupnjavanje norme časova u kruševačkoj Gimnaziji, gde trenutno ostvaruje 10 odsto, uprkos zakonskoj praksi i obaveštenju Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva prosvete, zbog čega traže da ministar razreši dužnosti direktorku Biljanu Dačić. Da tuži, namerava sam profesor, navodeći da je pokušavao bez rezultata da ostvari ukrupnjavanje norme odmah po dolasku u Gimnaziju 2019. godine, a da je verovao da će se to dogoditi kada je prošle godine kolega otišao u penziju

– Direktorka je onda prošle jeseni primila koleginicu koja je tako ponovo ušla u sistem obrazovanja, gde je ranije bila u prekidima, a koja posle tri meseca daje otkaz – iznosi nezadovoljni profesor Vladimir Obradović.

Dodaje da se potom ponovo prijavljuje za ukrupnjavanje te da „nakon ignorisanja mog zahteva pune dve nedelje, tokom kojih 11 odeljenja nije imalo nastavu fizike, direktorka deli 110 posto norme na preostalo četvoro kolega koji sa novim časovima sada imaju po 130 posto norme“.

Profesor Obradović objašnjava da trenutno 70 odsto norme ostvaruje u OŠ “Stanislav Binički”, a preostalih 20 odsto u Ekonomsko – trgovinskoj školi. Radi u tri škole, kroz tri programa.

Posle 20 godina rada u prosveti, tokom kojeg je, kako kažu u USPRS pokazao značajne rezultate, smatra da zaslužuje bolje i ono što mu po regulativama sleduje.

– Početkom ove školske godine Gimnazija je preuzela radnika koji se našao na listi radnika sa nepunim radnim vremenom (primljen u stalni radni odnos u OŠ “Dragomir Marković” u procesu zapošljavanja 2020. za 70 odsto radnog vremena), a onda bez pozitivnog mišljenja Radne grupe Školske uprave, ukrupnila je normu radniku protivno Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Naloženu meru inspekcije direktorka nije ispoštovala, a radnik je neočekvano dao otkaz – navode u USPRS.

Predsednik USPRS u Kruševcu Dobrivoje Marjanović dodaje da je prema ukrupnjavanju norme kod prosvetnih radnika koji rade u tri škole iskazan pozitivan stav radne grupe za praćenje angažovanja Školske uprave Kruševac. Podseća da je reč o profesoru koji ima dve decneije radnog staža, trenutno četvoro učenika na republičkim takmičenjima, bio je predsednik Aktiva fizičara Kruševca, član Okružne upisne komisije.

Dogovor sa direktorkom, iznosi Branimir Šoškić, predsednik Sindikata u Gimnaziji, nije bio moguć.

Direktorka Biljana Dačić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima navodi, između ostalog, da “zakon nije prekršila, niti će ga prekršiti, bez obzira na pretnje, pritiske i ucene od strane rukovodstva sindikata” kao i da će “zbog svega ovoga biti prinuđena da podnese krivičnu prijavu”.

– Koje pravo i pravdu za Vladimira traži sindikat? Zar je bez prava i pravde čovek koji je imao i ima punu normu? Zar dr Dunja Popović nema pravo da predaje u Gimnaziji, iako je bila na listama tehnoloških viškova (A i B), da li je to zato što ona nije na listi kao njihov prijatelj? Da se USPRS zaista bavi profesionalnim kvalitetima i posebnim kolektivnim ugovorom, njihovo rukovodstvo u gradu i u Gimnaziji moralo bi onda da zna, da se Vladimir nije nalazio na listama tehnoloških viškova, a da se dr Popović, osim što se nalazila na tim listama, pored diplome Fizičkog fakulteta u Beogradu, proseka 9,61, ima i doktorat kod nas priznatog Univerziteta Sarske oblasti u Nemačkoj, da je bila stipendista SANU i Fonda za podsticaj mladih talente Kruševca, objavila brojne publikacije, 24 naučna rada, osvajala brojne nagrade – navodi Dačićka.

Da li su, postavlja pitanje direktorka, u USPRS u Kruševcu važeći kriterijumi za prijem u radni odnos prijateljstvo sa sindikatom i slepa poslušnost direktora prema sindikatu?

– Ovim se očigledno vidi da sindikat od mene zahteva slepu poslušnost bez obzira što Vladimir već ima punu normu, a pri tome, ne razmišljajući o drugim ljudima koji se nalaze na listama tehnoloških viškova, osim, ako nisu na listi njihovih prijatelja – iznosi između ostalog direktorka Gimnazije.

Tekst i foto: I.R.

Ostale vesti

back-to-top