Akcija Sindikata u susret Danu bezbednosti i zdravlja na radu

Postavljeno: 21.04.2021

Savez samostalnih sindikata Srbije je, u susret Međunarodnom danu bezbednosti i zdravlja na radu, koji se obeležava 28. aprila, na Trgu glumaca organizovao akciju promocije aktivnosti koje treba da doprinesu bezbednosti i zdravlju na radu.

– Nije dovoljno pričati o bezbednosti radnika samo 28. aprila već je neophodno da svaki dan govorimo o zaštiti zdravlja i sigurnosti radnika na radnim mestima, pogotovo u onim delatnostima koje su visokorizične, kao što su građevinarstvo i poljoprivreda pa na kraju krajeva i sve ostale delatnosti – rekao je potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković.

Podsetio je da, prema podacima Sindikata, u našoj zemlji godišnje više od 50 ljudi pogine na radnom mestu ili premine od posledica povreda zadobijenih na radu.

– Imamo na stotine kolektivnih povreda, teških povreda, što sa jedne strane govori o tome da je jedan deo poslodavaca društveno neodgovoran u želji za ostvarivanjem profita i sopstvenih interesa. Takođe, ne primenjuju svi mere za bezbedan i zdrav rad i ne ulažu novac kako bi opremili svoje radnike sredstvima lične opreme i zaštite poput šlema, zaštitnih rukavica i naočara i svega ostalog što je neophodno da u određenoj delatnosti zaposleni bude bezbedan – istakao je on.

Podsetio je da je na inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije, 2019. godinu Vlada Srbije proglasila godinom bezbednosti i zdravlja na radu te dodao da Sindikat smatra da je, dok god se stanje ne popravi u bezbednosnom i zdravstvenom smislu, neophodno da svaka godina bude godina bezbednosti i zdravlja na radu.

Istakao je da je potrebno javnost informisati o aktivnostima Sindikata, a poslodavce i državu podsetiti na važnost primenjivanja svih mera bezbednosti na radu kako bi radnici bili što bezbedniji na svom radnom mestu.

– Kada su radnici bezbedni celo društvo ima koristi, ekonomija će biti produktivnija, radnici će imati dobre i zdrave uslove na radu, a poslodavci će moći da ostvaruju svoje interese – zaključio je on.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top