In memoriam – profesor dr Milomir Gašić, rodom iz Rataja

Postavljeno: 22.04.2021

Redovni profesor Fakulteta za mašinstvo i građevinarsvo u Kraljevu, u penziji, prof. dr Milomir Gašić iznenada je preminuo u 71. godini

Rođen je u Rataju, kod Aleksandrovca, 1950. godine, a po diplomiranju na Mašinskom fakultetu u Beogradu zaposlio se u Industriju “14. oktobar” u Kruševcu, a zatim je u Vazduhoplovom zavodu “Moma Stanojlović” u Beogradu radio na poslovima glavnog tehnologa.

Posle magistrature i doktorata na matičnom fakultetu je započeo i veoma uspešnu univerzitetsku karijeru. Bio je dugogodišnji šef Katedre za tešku mašinogradnju, šef Centra za građevinsku i transportnu mehanizaciju i dekan Mašinskog fakulteta u Kraljevu u više mandata. Biran je za nastavnika na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Tokom karijere, bio je član Saveta Univerziteta u Kragujevcu, član Matičnog naučnog odbora za mašinstvo, član Nacionalnog prosvetnog saveta Republike Srbije, predsednik Republičke komisije za standarde građevinskih mašina i Matičnog naučnog odbora za mašinstvo Ministarstva nauke Republike Srbije. Od 2016. godine, bio je član Akademije Ruske federacije, odsek za kvalitet, što je jedno od najvećih priznanja koje se može dobiti, a postao je i počasni doktor nauka Ruskog Državnog univerziteta Voronjež.

Boravio je na specijalizacijama u Engleskoj i u SAD, kao i na stručnim usavršavanjima u brojnim evropskim državama. Autor je nekoliko univerzitetskih udžbenika, brojnih naučnih i stručnih radova.

Možda mu je najdraža obaveza bila u vreme angažovanja u KK “Mašinac” iz Kraljeva, kada je sa ogromnom ljubavlju i s puno energije obavljao dužnost predsednika Kluba. Sigurno će ga se s radošću, ali i s velikom tugom, setiti neki od naših košarkaških reprezentativaca i vrhunskih igrača poniklih u tom klubu. A voleo je i dobro je igrao fudbal, šah, stoni tenis.

Prof. dr Milomir Gašić bio je omiljen nastavnik i kolega i kao takav ostaće u najlepšoj uspomeni kolegama i brojnim generacijama studenata, ali i svojim Župljanima, Kruševljanima i Kraljevčanima. Bio je oženjen i otac dvoje dece.
Sahranjen je u Kraljevu.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top