Otvoren Viteški megdan u Lazarevom gradu

Postavljeno: 25.06.2021

Tradicionalno najposećenija manifestacija tokom vidovdanskih svečanosti, večeras je, na otvaranju, okupila više stotina sugrađana raspoloženih da unutar zidina Arheološkog parka učestvuju u oživljavanju srednjovekovnog grada koji je knez Lazar utemeljio pre šest i po vekova. Ove godine, u čast jubileja, ovaj trodnevni festival ima i bogatiji program i brojnije goste

Simbolično otvaranje kapija Lazarevog grada, kao i obično, započelo je defileom učesnika. Bilo je tu vitezova u oklopima, sa štitovima i mačevima, „običnog sveta“ u srednjovekovnim odorama koji su prisutne Kruševljane na kratko vratili u doba Kneza Lazara.

– Čast nam je da budemo u carskom gradu, svake godine učestvujemo na ovoj manifestaiji sa svojim konjanicima, streličarima i vitezovima. Porta crkve Lazarice uvek je prepuna dece, što nas posebno raduje tako da se trudimo da naš program najviše prilagodimo najmlađima – rekao je Ivan Lazić, predsednik Svebor saveza Srbije.

Prethodno su se duž zamišljenih ulica starog grada za posetioce već pripremili majstori rukotvorina i starih zanata, učesnici srednjovekovnog bazara, a najmlađi su imali priliku da se oprobaju u streličarstvu i jahanju.
Kruševljanima već dobro poznati Haos animatori za najmlađe su priredili vatreni spektakl koji je sve prisutne ostavio bez daha, nakon čega su članovi Svebor saveza Srbije iscenirali viteške borbe koje je publika nagradila gromoglasnim aplauzom.

Manifestacija se po peti put održava u kompleksu Lazarevog grada pod okriljem ovdašnje Turističke organizacije.

– Ovom manifestacijom želimo da ukažemo na značaj i vrednost svega onoga što su nam naši preci ostavili, velika nam je čast i zadovoljstvo što smo ove godine deo obeležavanja velikog jubileja za naš grad koji kao stara srpska srednjovekovna prestonica itekako ima čime da se ponosi – istakla je Suzana Milosavljević, direktorka Turističke organizacije Kruševac.

„Viteški megdan“ svečano je proglasila otvorenim gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

– Ova manifestacija pruža mogućnost mnogim našim posetiocima da nas bolje upoznaju, da upoznaju našu istoriju i da nam svima pokaže šta su prave vrednosti. U znak 650 godina od osnivanja Grada želim da se zahvalim svakoj Kruševljanki i Kruševljaninu jer ovaj grad postoji zbog vas, želim svima srećan Vidovdan i veliki jubilej – kazala je ona.

Prvi dan manifestacije završen je koncertom Nacionalnog ansambla „Kolo“. Sledeći kreće već od ranih prepodnevnih sati, sadržajima u kojima će, kako veruju organizatori, svako naći nešto za sebe. Centralni događaj biće „Carski festival – Lazarevi putevi vina“ koji počinje u 17 časova, a za završetak dana planiran je još jedan koncert, ovoga puta Biljane Krstić i Bistrik orkestra.

U nedelju će u crkvi Lazarici biti održano srednjovekovno venčanje koje će kao i uvek, biti proslavljeno uz srednjovekovnu svadbenu trpezu, a pratiće je solističke numere Sanje Ivanović.

Završetak trodnevne manifestacije čiji je organizator kruševačka Turistička organizacija, rezervisan je za najmlađe. Za njih će se, naime, u 17,30 održati Viteški dečiji karneval.

Ostale vesti

back-to-top