Predstavnici agencije TIKA posetili Kruševac: Otvoreni za nove projekte

Postavljeno: 11.08.2022

Turska agencija za saradnju i koordinaciju, TIKA, koja je kruševačkom Centru za osobe sa invaliditetom ranije donirala staklenik, sprema je da podrži projekte iz različitih oblasti. To je saopšteno danas tokom prijema koji je gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović, priredila za predstavnike te agencije i grupu studentkinja iz Turske, koje su, inače, volonterke na projektima koje TIKA sprovodi širom sveta.

– Podržavamo projekte iz oblasti zdravstva, kulture, poljoprivrede, stočarstva, infrastrukture. Trudimo se, takođe, da pomognemo marginalizovanim grupama. Poziv za dostavljanje projekata je stalno otvoren. Sarađujemo sa nevladinim organizacijama i državnim ustanovama, a oni koji žele da apliciraju za projekat treba to da urade u saradnji sa Gradskom upravom – kazao je koordinator agencije TIKA u Beogradu, Mehmet Mete Anać.

Dosadašnju saradnju sa Gradskom upravom Kruševac ocenio je kao odličnu, istakavši da to otvara prostor za sprovođenje novih projekata.
Grupa od dvadesetak studentkinja, koje pohađaju različite univerzitete u Turskoj, u Kruševcu je boravila kako bi, u okviru prakse razmene iskustava, na terenu doprinela radu na projektima koje TIKA sprovodi. Studentkinje su, nakon prijema u Gradskoj upravi, obišle staklenik u Centru za osobe sa invaliditetom. One su prethodno u Varvarinu, takođe u okviru jednog od projekata koji je podržala ta agencija, pripremile obrok za 200 korisnika tamošnje narodne kuhinje.

Da je Kruševac spreman da učestvuje u projektima koji će doprineti boljitku građana, a posebno osetljivih kategorija, kazala je tokom prijema gradonačelnica Jasmina Palurović.
Ona je potvrdila da je staklenik, koji je TIKA ranije donirala, značajan za korisnike, te da se nada da će u budućnosti biti novih mogućnosti za saradnju.

– Potrudili smo se da naši gosti obiđu kulturno istorijske znamenitosti, ali i jedno naše javno preduzeće, Javno komunalno i njihov staklenik, da vide kako to funkcioniše. Upoznali smo ih, takođe, sa time da Kruševac ima Poljoprivredni fakultet i da bi moglo da se razmišlja o uspostavljanju neke vrste saradnje – kazala je gradonačlenica Jasmina Palurović.

Ona je, odgovarajući na pitanje jedne od studentikinja o tome kako izgleda biti žena na čelu lokalne samouprave, kazala da često bude veoma naporno, ali da se „sve zaboravi kada se vidi postignuto“.

Govoreći o utiscima posete studentkinja Erve Gildes je kazala da je prijatno iznenađena toplim dočekom u Kruševcu te da je saznala mnogo toga korisnog.

Inače, turska agencija za koordinaciju i saradnju TIKA je u Srbiji od 2009. godine sprovela više od 300 projekata.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top