„Prećutani zločin“ u Narodnom muzeju Kruševac

Postavljeno: 02.03.2023

U kruševačkom Narodnom muzeju otvorena je izložba ,,Prećutani zločin“ istoričara dr Nenada Antonijevića, muzejskog savetnika u Muzeju žrtava genocida u Beogradu.

– Razlog zašto je izložba u Kruševcu, u Narodnom muzeju, u ambijentu starog Lazarevog grada je upravo taj što je vojska odatle krenula da brani Kosovo 1389. godine – istako je Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

Izložba je sastavni deo istoimene knjige dr Nenada Antonijevića, koja takođe prikazuje genocid nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji koji su počinili Nemci i Albanci u Drugom svetskom ratu.

Izložba sadrži fotografije žrtava genocida, originalna dokumenta sa imenima žrtava, molbe komesara za izbeglice kvinsliškom Ministarstvu pravde i oružja kojim su počinjeni zločini. Svi ovi eksponati prikazuju se prvi put, javnost do sada nije imala prilike da ih vidi.

Prema rečima autora povod za izložbu nije da se dodatno unese neprijateljstvo među narodima već da se istina o zlodelima prikaže sa svih strana, i pre svega da se ne zaboravi.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, Njegovo Preosveštenstvo episkop kruševački gospodin David.

Izložbu koja će trajati do 25. marta zvanično je otvorila pomoćnica ministarke kulture Danijela Vanušić.

M.M.
T.S.

Ostale vesti

back-to-top