„PPT Petoletka“ i u vreme epidemije nastavlja investiranje i modernizaciju

Postavljeno: 24.08.2020

Trstenički metalci otežano posluju u uslovima pandemije Korona virusa. I katastrofalna poplava od 15. juna nanela veliku štetu Preduzeću. Ipak, u najmoderniju opremu do kraja godine biće uloženo milion evra, a direktor, Ljubisav Panić, najavljuje i nova zapošljavanja

PPT Petoletka nastala je kao deoničko društvo i to je bio jedinstven slučaj u Srbiji, gde su se radnici organizovali i uplatili po 500 evra za osnivanje nove firme koja je uz saglasnost Ministarstva privrede uzela u zakup prostor i opremu od društava u stečaju. Ova mogućnost je pružena svim radnicima koji su se našli na ulici, posle stečaja 11 od 14 „Petoletkinih“ društava a podjednak ulog je uplatilo 677 radnika.

Posle registracije nove firme, započeta je proizvodnja u februaru 2016. sa 200 radnika, čiji se broj iz meseca u mesec povećavao, da bi danas dostigao cifru od 800 zaposlenih. Dostigli su godišnju reaalizaciju od oko 10 miliona evra, od kojih se 80 posto plasira u izvoz. Sve je išlo u dobrom pravcu, a onda je stigla planetarna pošast – Kovid 19.

Vanredno stanje i program mera donetih uredbama Vlade Srbije su značajno uticali na poslovanje tako što smo morali da prilagodimo našu organizaciju, primenimo mere, pa čak i da obustavimo rad dok nismo nabavili sredstva za ličnu zaštitu radnika i za dezinfekciju prostora. Pored toga potpuno se poremetilo tržište, odnosno ova kriza koja je obuhvatila ceo svet, nije mimoišla ni naše kupce i dobavljače, pa se sveopšta situacija veoma iskomplikovala –  kaže Ljubisav Panić, direktor ove kompanije.

Mere za oporavak privrede koje je donela Vlada Srbije su, kaže Panić, pomogle kompaniji da preživi i da nastavi dalju proizvodnju sa svih 800 radnika.

Produžili smo i ugovore na određeno vreme za 150 radnika, a pre dva meseca smo više od 100 radnika od tih 150 primili na neodređeno vreme. U ovom momentu posla imamo dovoljno, ali ga teško realizujemo zbog velikog broja radnika koji odsustvuju zbog bolovanja. Na današnji dan imamo šest radnika sa pozitivnim testom na Korona virus, ali ima dosta radnika koji su bili u kontaktu sa njima. Takve smo mi poslali u izolaciju da se virus ne bi širio na ostale radnike – ističe prvi čovek trsteničkih metalaca.

Kao da korona nije bila dovoljna, firma se suočila i sa velikom štetom od poplave koja se desila 15. juna oko 21 sat, a koju su izazvali bujični potoci sa okolnih brda. Voda je prodrla u proizvodne i magacinske prostore u visini od oko 30 centimetara, poplavila kompletan mašinski park sa započetom proizvodnjom, prve stalaže skladištenih proizvoda i poluproizvoda, kao i magacin materijala i parkirana vozila. Nakon povlačenja vode, ostao je mulj oko desetak centimetara visine što je izazvalo veoma velike teškoće za čišćenje i ogromnu štetu na uređajima, delovima i materijalu. Procenjena šteta je veća od 500 hiljada evra.

    Kao i svuda u svetu, kada privreda uđe u krizu, uskače država, a u slučaju PPT Petoletke uz pogram Vlade stigla je i podrška Ministarstva privrede. 

Nakon trideset tri godine rada, na vrata firme početkom oktobra ući će prve nove mašine. Uz podršku Ministarstva privrede, a po programu Vlade Srbije, obezbeđena su sredstva za nabavku devet najmodernijih mašina od najpoznatije svetske kompanije za proizvodnju mašina i alatki DMG Mori. Vrednost investicije je milion evra, a biće kompletno realizovana do kraja ove godine – najavljuje direktor trsteničke fabrike.

-Na ovaj način značajno povećavamo naše kapacitete i rentabilnost, tako da ćemo biti konkurentniji na tržištu. Ovo je početak stvaranja nove moderne proizvodnje u ovoj fabrici. Po prijemu nove opreme zaposlićemo dvadesetak radnika, koji će u početku raditi u dve smene, a kasnije i u tri. Nabavili smo strugove i obradne centre koje ćemo dobiti od početka oktobra do početka decembra. Do kraja godine počeće da rade, a naredne godine biće u punom kapacitetu – zaključuje Panić, podsećajući i da je PPT–Petoletka prošle godine  dobila i svoj krov nad glavom – kupovinom PPT Hidraulika, a.d. u stečaju.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top