Porodica, prijatelji i saradnici se oprostili od Miroslava Miće Živanovića

Postavljeno: 06.10.2021

Danas je održana komemoracija povodom smrti Miroslava Miće Živanovića, koga sugrađani pamte ne samo kao vrsnog diplomiranog pravnika, koji je obavljao više javnih funkcija, već i kao pesnika, muzičara te istaknutog člana ovdašnje Socijalističke partije Srbije. Oni koji su govorili opisali su ga kao ljudinu, dobrog druga i šarmantnog čoveka.

Slušajući stihove, kako iz poslednje Živanovićeve zbirke pesama “Tebi poklanjam”, tako i pesme koju je pesnikinja Nada Milosavljević napisala i posvetila preminulom, porodica, prijatelji i saradnici oprostili su se od njega.

Milosavljevićka je kroz suze čitala svoju pesmu i pitala Miću da li se on šali i kako odlazi, a da nije ispevao sve što su hteli. Pesmu završava stihovima:

„Mićo znamo mi za šalu ti si nas učio
njome si nam dušu uvek razgalio
ali ovaj put si prekardašio
kažeš nebo najboljeg uze
od ovog vica se ne pravi osmeh
od ove šege Mićo naš teku suze“

Vd predsednika gradskog odbora SPS-a Kruševac, Siniša Maksimović je govorio o  Živanovićevom životu, školovanju, roditeljima i karijeri, o tome koliko je bio cenjen, a njegov rad poštovan:

-Otac mu je bio radnik koji je u svom selu važio za izuzetno dobrog i poštenog čoveka. Te osobine poprimio je i naš Mića. Često je u razgovorima sa nama izgovarao reči: “Kako je govorio moj otac Rada”.

Podsetio je na deo Mićinog života posvećen stihovima, pesmama, društvu, kafani  kao i njegovom odnosu prema porodici: supruzi Gordani, ćerkama Miri i Maji i unuci Mariji.

-Posebnu pažnju poklanjao je unici Mariji, koju je stalno spominjao i brinuo za njeno odrastanje i školovanje.

Komemoracija je završena “onako kao bi to Mića želeo” stihovima njegove pesme “Ne čekaj uzalud” iz zbirke “Tebi poklanjam” iz 2021. godine.

Komemoraciji je prisustvovala gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović.

Podsetimo još da je Miroslav Mića Živanović rođen 1953. godine u Bošnjanu. Po obrazovanju je bio diplomirani pravnik, ali se bavio muzikom i pisanjem poezije. Objavio je tri knjige pesama: „U mraku tvojih zenica“ ,  „Dan posle” i „Tebi poklanjam“  te snimio CD sa pesmama koje je sam napisao. Bio je osnivač i istaknuti član Socijalističke partije Srbije i jedan od osnivača Udruženja pesnika Srbije – PoezijaSRB, čije je sedište u Kruševcu. Pripale su mu i brojne nagrade, a među poslednjima je ovogodišnja Zahvalnica za izuzetan doprinos razvoju Grada, povodom 650 godina od osnivanja Kruševca.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top