U Varvarinu održana komemoracija žrtvama velike tragedije 

Postavljeno: 30.05.2023

Povodom dvadesetčetiri godine od velike tragedije u Varvarinu, 30. maja 1999. godine, kada je stradalo desetoro nedužnih građana, za vreme bombardovanja mosta na Velikoj Moravi, održana je komemorativna svečanost

Trideseti maj 1999. godine upisan je crnim slovima u istoriju Varvarina i srpskog naroda, jer je toga dana, u nedelju, na veliki praznik Svete Trojice i pazarni dan stradao nedužni narod od strane zločinačke NATO alijanse, koja je srušila stari most i ubila desetoro i ranila tridesetak nedužnih civila.

Obeležavanje godišnjice zločina nad nedužnim civilima u Varvarinu počelo je u 8 sati Svetom liturgijom i parastosom nevinim žrtvama u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Varvarinu. Tačno u podne ispred Spomenika nedužnim žrtvama sveštenstvo Temnićkog namesništva Kruševačke eparhije služilo je pomen, a zatim su položeni venci na Spomenik stradalnicima. Vence su položile porodice žrtava, zatim predstavnici ministarstava za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odbrane i unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, opštine Varvarin i drugih lokalnih samouprava iz Rasinskog okruga, kao i boračkih i drugih organizacija i udruženja.

Na svečanosti su govorili dr Violeta Lutovac Đurđević, predsednica opštine Varvarin i državni sekretar u Ministarstvu za boračko invalidska i socijalna pitanja i zapošljavanja Zoran Antić, koji su istakli značaj kulture sećanja u srpskom narodu sa nadom da se ovakva tragedija više nikada i nigde ne ponovi. Prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Željko Brkić.

Posle toga, učenici Srednje škole Varvarin izveli su recital, a zatim su predsednica opštine Varvarin i đak generacije Srednje škole Stefan Josifov bacili venac sa varvarinskog mosta u Veliku Moravu. Memorijalni Kup ribolovaca na obali Velike Morave održan je ispod mosta, počev od 8 sati.

Da podsetimo, 30. maja 1999. godine, bio je lep i sunčan dan i veliki praznik ove pomoravske opštine – Velika Trojica i na njemu prisustvovalo više od 1.000 ljudi.

Toga dana bilo je vedro nebo, pa je zločinački agresor imao dobru vidljivost. Iznenada, u 13:25, avioni zločinačke NATO alijanse bombardovali su most u Varvarinu u dva navrata. U prvom napadu agresora stradale su tri osobe, a najmanje pet je bilo povređeno. Zločincimasu se vratili nekoliko minuta kasnije i ispalili još dve rakete koje su usmrtile još sedam i teško povredile još 12 civila koji su priskočili povređenima u pomoć.

Stradalo je desetoro nedužnih civila: Sanja Milenković (15), Milivoje Ćirić (66), Milan Savić (24), Vojkan Stanković (31), Zoran Marinković (33), Ratibor (38) i Ružica Simonović (55), Stojan Ristić (56), Tole Apostolović (74) i Dragoslav Terzić (68) a od gelera povrede je zadobilo 30 ljudi koji su se tog dana našli u blizini mosta.

U blizini mosta nije bilo vojnih ciljeva, niti u samom Varvarinu, most nije imao nikakvu vojnu funkciju, a sam zločinački napad izveden je u cilju stradanja civila, koji su svečano proslavljali svoj veliki praznik.

Sredstvima Srba iz Švajcarske, preko Fonda dijaspora za maticu, od jula do novembra 1999. godine izgrađen je novi most na mestu starog, a pored mosta spomenik nevinim žrtvama ovog velikog zločina nad civilnim stanovništvom.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top