Održana komemoracija povodom smrti prof. dr Pavla Bubanje

Postavljeno: 28.02.2022

Povodom smrti prof. dr Pavla Bubanje, danas je u Gradskoj upravi održana komemoracija kojoj su prisustvovali članovi porodice, gradonačelnica Jasmina Palurović i drugi predstavnici rukovodstva, prijatelji i poštovaoci dela ovog istaknutog kruševačkog mirotvorca. O preminulom profesoru na komemoraciji je govorio zamenik predsednika Skupštine Siniša Maksimović

Prof. dr Pavle Bubanja rođen je 1936.godine u Bubanjama u Crnoj Gori. Diplomirao je filozofiju i teologiju, a doktorirao Filozofiju mira na Filozofskom fakultetu u Beogradu.  Bio je redovni profesor  filozofije na Ekonomskom fakultetu u Nišu.

Gradu Kruševcu je 1986. godine doneo Medalju mira UN, a 1990. titulu Vesnika mira. Idejni je tvorac kruševačke Filozofsko – književne škole. Za mirotvorna istraživanja nominovan je za Nobelovu nagradu za mir za 2006.godinu.

Za svoj višedecenijski rad dobio je najviša priznanja grada Kruševca. Jedan je od osnivača SPS –a u Kruševcu. Prof. dr Pavle Bubanja sahranjen je na kruševačkom Novom groblju.

Izvor: Gradska uprava Kruševac

Ostale vesti

back-to-top