Podrška devojkama koje su progovorile o seksualnom zlostavljanju od strane Miroslava Aleksića, posle FDU stiže i sa Filozofskog fakulteta

Postavljeno: 25.01.2021

– Mi nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta u Beogradu, ovim saopštenjem želimo da pružimo bezrezervnu podršku mladim ženama koje su pokrenule krivični postupak protiv seksualnog nasilja kojem su bile izložene u školi glume – stoji u saopštenju Filozofskog fakulteta u Beogradu, na koje je potpis stavilo 65 naučnih radnika ove institucije.

Zahvaljujemo im se na činu za koji je potrebna ogromna hrabrost u ime celog društva, jer je njihov postupak pokrenuo dugo čekane promene u pravcu sprečavanja i zaštite od seksualnog nasilja, posebno u obrazovnim institucijama u Srbiji i u regionu – dodaje se u saopštenju Filozofskog fakulteta.

Navodi se i da je ovaj fakultet u decembru 2019. doneo i na sajtu fakulteta objavio Pravilnik o zaštiti od seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja, a kojim su propisane “jasne, poverljive i pouzdane procedure prijavljivanja i procesuiranja prijava seksualnog uznemiravanja i ucenjivanja”.

– Pozivamo sve studentkinje, studente i zaposlene na Filozofskom fakultetu da pročitaju Pravilnik, da se upoznaju sa procedurama i ohrabrujemo da slučajeve seksualnog nasilja prijave prema opisanoj proceduri – navodi se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja se obavezuju da će stalno raditi na zaštiti od i sprečavanju seksualnog nasilja na Filozofskom fakultetu, time što će svima davati pomoć i podršku, koja podrazumeva i organizovanje javnih razgovora o primeni i daljem unapređivanju Pravilnika i procedura, stalno informisanje o merama i postupcima i obrazovanje za prepoznavanje oblika seksualnog i drugog nasilja.

Prošle nedelje su glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić i još četiri devojke javno progovorile o seksualnom zlostavljanju koje je nad njima godinama vršio poznati učitelj glume i vlasnik beogradske škole glume Miroslav Mika Aleksić. Nakon podnete krivične prijave Aleksiću je određen pritvor, a podršku žrtvama zlostavljanja pružila je čitava javnost u Srbiji.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top