Počinje montaža javne garaže

Postavljeno: 31.05.2020

Nakon pripremnih radova koji će kompletno biti završeni ovog vikenda, u ponedeljak (1.jun)  se kreće sa monatažom fast garaže kod glavne autobuske stanice. Konstrukcija je stigla i očekivanja su da garaža bude u funkciji najkasnije za mesec i po dana

Montažna garaža na površini od oko 2.500 kvadrata, treća po redu u Kruševcu, gradi se na lokaciji iza Nacionalne službe za zapošljavanje, u ulici Žrtava fašizma. Radovi koji su privremeno obustavljeni zbog vanrednog stanja, nastavljeni su ove nedelje i, ukoliko vremenski uslovi dozvole, trebalo bi da budu završeni u julu ove godine.

Prema rečima Dragija Markovića, direktora JP “Poslovni centar”, nakon  što Kruševac bude dobio treću javnu garažu, regulisaće se oko 80 odsto od ukupne potrebe parkiranja na području Grada, a ujedno će se steći i uslovi za realizaciju projekta izgradnje biciklističkih staza.

Pre svega, sa izgradnjom ove garaže, biće rasterćen saobraćaj u Brijanovoj ulici, ali i parking prostor ispred stambenih zgrada u Sinđelićevoj, koji sada koriste i oni koji nisu stanari tih zgrada. Sa ukidanjem parking mesta u Brijanovoj ulici i proširenjem pešačke staze, obezbediće se i bezbednije kretanje pešaka, iz pravca Grada ka Autobuskoj stanici. Takođe, otvara se prostor i za ukidanje određenog broja parking mesta u centru grada, čime će se omogućiti planirano povezivanje biciklističkih staza na potezu Jasički put-Bruski put-  kaže on.

Nova javna garaža, od oko 250 parking mesta omogućiće i uvođenje više kategorija naplate parkiranja.

Pošto se garaža nalazi u neposrednoj blizini glavne autobuske stanice, pored parkiranja  po satu, uvešćemo i dnevno parkiranje za one koji putuju i imaju potrebu sa ostave vozilo na ceo dan, po simboličnoj ceni od 100 dinara- kaže Marković, uz podsećanje da se cena parkiranja u Kruševcu nije menjala poslednjih osam godina, te da početni sat parkiranja u garaži i dalje košta 40 dinara.

Montažna garaža kod Autobuske stanice donacija je Grada Beograda, a u kompletno opremanje zemljišta, izgradnju platoa, te postavljanje garaže i naplatnog sistema, Javno preduzeće “Poslovni centar” i Grad Kruševac uložiće po 25 miliona dinara. 

Inače, prva fast garaža u gradu sa 140 parking mesta, izgrađena je 2017. godine na Trgu Kosturnica, a već naredne godine i kod Dijagnostičkog centra, sa 130 parking mesta. Usmerivači koji vozačima omogućavaju uvid u udaljenost od obe garaže kao i o trenutnom broju slobodnih mesta, postavljeni su na kružnom toku u Koloniji, na raskrsnici kod Policijske uprave, te na kružnom toku kod kasarne Car Lazar.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top