Protest zbog gašenja odeljenja u Srednjoj školi u Varvarinu

Postavljeno: 31.05.2020

Profesori, roditelji i učenici  protestovali su danas ispred Opšte biblioteke  u Varvarinu, zbog  gašenja odeljenja ekonomski tehničar u Srednjoj školi u tom naseljenom mestu. Od MInistarstva prosvete traže da preispita svoju odluku koja je, kako su kazali, doneta bez najave i kakvog obrazloženja, pred sam upis učenika u srednju školu

Za dva dana prikupljeno je 240 potpisa meštana nezadovoljnih odlukom da se ugasi odeljenje ekonomski tehničar u Srednjoj školi u Varvarinu. Kako je kazao Slobodan Marković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u toj školi, interesovanje za taj profil postoji, a Ministarstvo je iseklo zdravu granu na drvetu.

Samo iz osnovne škole u Varvarinu za taj profil uainteresovano je 22-je učenika, a u tu anketu nisu ušli osmaci iz okolnih mesta, odakle redovno imamo učenike. Ukoliko se taj smer gasi, gasi se praktično cela ekonomska. Zato smo zatražili od Ministarstva da preispita svoju odluku, jer bi možda izbor upisa trebalo prepustiti deci i roditeljima – rekao je Marković. 

Na protestu su bili i predstavnici lokalne samouprave koja se kao i USPRS obratila Ministarstvu prosvete, a kako do škole odgovor iz minsitarstva nije stigao, u sindikatu najavljuju radikalizaciju protesta, okupljanje ispred Minsitarstva prosvete i Školske uprave u Kruševcu.

Direktorka Srednje škole u Varvarinu podsetila je da profil ekonomskog tehničara u toj školi postoji 20 godina, da svake godine bude maksimalna broj učenika (30), te da su svi bili neprijatno iznenađeni kada su  videli da u konkursu nema tog profila.

Roditelji dece koja su planirala da upišu ovaj smer, rekli su da je za njih važno da se deca školuju i ostanu u ovde, pre svega jer ova škola odlična, ali i zbog dodatnih troškova koje bi imali ukoliko bi morali da se školuju van Varvarina.

Kako je ranije za portal krusevacgrad.rs kazao načelnik Školske uprave Zoran Asković, 

Školska uprava prihvatila je plan upisa koji su predložile lokalne samouprave, ali  je Ministarstvo, verovatno na osnovu uvida u broj učenika koji završavaju osmi razred, odlučilo da neka odeljenja ukine.

Srednju školu u Varvarinu pohađa 415 đaka koji na raspolaganju imaju prirodno matematički smer, smerove za mašinskog tehničara motornih vozila, tehničara za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju, kao i trogodišnje smerove za automehaničara i mehaničara grejne i rashladne tehnike. Osmi razred u Varvarinu završava 122 đaka, a prošle godine ih je bilo 173. Ovogodišnjim Konkursom za upis predviđeno je ukupno 120 đaka u četiri odeljenja u varvarinskoj srednjoj školi.

D.P.

Ostale vesti

Komentari

  1. Snežana kaže:

    Naravno da se mora čuti šta kažu deca i roditelji, kada se donosi jedna ovakva odluka. Podrška žiteljima i žiteljkama Varvarina.

1 thought on “Protest zbog gašenja odeljenja u Srednjoj školi u Varvarinu

Comments are closed.

back-to-top