Pitali smo za vas: Koliko sada traju izolacija i karantin?

Postavljeno: 02.03.2022

Brojni čitaoci zatražili su od nas preciznije informacije o trajanju izolacije, karantina, o merama za vakcinisane i one koji nisu, te za one koji su preležali koronu, nakon što su polovinom januara mere za sprečavanje i suzbijanje kovida 19 delimično relaksirane. Čitaoci navode da od nadležnih ne dobijaju jasne smernice, da su zbunjeni. Proveravali smo šta se tačno promenilo.

O tome koliko sada traje izolacija, a koliko karantin, kakva su pravila za vakcinisane, a kakva za nevakcinisane, koji vremenski period nakon preležane korone neko ne mora u karantina iako je bio u kontaktu sa zaraženom osobom, šta je sa onima koji nemaju potvrdu da su bili zaraženi, a imaju antitela iznad graničnih vrednosti, građani očigledno nisu precizno informisani.

Govoreći o merama za sprečavanje i suzbijanje kovida 19 koje važe od polovine januara, epidemiolog Predrag Pavlović, direktor kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, kaže da pre svega treba razjasniti građanima da u izolaciju idu zaraženi, a u karantin oni koji su imali bliske kontakte sa njima. Kako objašnjava, još uvek ima onih koji to ne razlikuju.

– Prema izmenjenoj Uredbi o merama za sprečavanje i suzbijanje kovida 19, izolacija umesto 14 traje sedam dana. Dužina obaveznog karantina za osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima skraćena je na pet dana i ukoliko nakon tog perioda ne dođe do pojave simptoma i znakova bolesti, karantin se prekida bez testiranja – kaže Pavlović.

U karantin, kako objašnjava, idu svi oni koji su imali bliski kontakt, a nisu vakcinisani ili je od druge, odnosno, treće doze vakcine, prošlo više od 210 dana.

-Vakcinisani kod kojih nije prošlo više od 210 dana od druge ili treće doze vakcine, a bili su u kontaktu sa obolelima, ne idu u karantin, ali su dužni da se pridržavaju posebnih mera zaštite, uz obavezno nošenje N95 maski u zatvorenom prostoru i to deset dana od poslednjeg kontakta  sa zaraženom osobom – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, od obaveznog karantina izuzete su i osobe koje su u poslednjih sedam meseci preležale koronu.

-U karantin ne moraju ni oni koji imaju antitela iznad graničnih vrednosti za pozitivnost- navodi on, naglašavajući da pozitivan rezultat serološkog testiranja u tom slučaju važi 90 dana od dana testiranja.

Uredbom je  definisano i to da se u kućnu izolaciju u trajanje od 14 dana upućuju osobe sa kompromitovanim imunitetom, a što utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštite.

Do deset dana u izolaciji ostaju i zaposleni u zdravstvenim ustanovima i ustanovama socijalne zaštite, ukoliko su posle sedam dana i dalje pozitivni.

Oni su u obavezi da urade PCR test posle sedam dana. Ukoliko je negativan, vraćaju se na posao, a u slučaju pozitivnog PCR testa ostaju u izolaciji još tri dana, nakon čega se izolacija prekida bez testiranja– kaže Pavlović.

Na pitanje da li mere karantina u kućnim uslovima važe i za decu koja su bila u kontaktu sa obolelima, Pavlović kaže da su pravila ista za sve uzrasne kategorije.

Inače, nova Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje kovida 19  koja će se primenjivati od 3.marta, bez obzira što su korona brojke drastično pale u odnosu na pre tri, četiri nedelje, neće doneti bitne izmene u odnosu na trenutno aktuelnu.

D.P.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top