Raspisani izbori za predsednika Srbije

Postavljeno: 02.03.2022

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je, tačno u podne, izbore za predsednika Srbije.

-U skladu sa Ustavom i sa Zakonom o izboru predsednika Republike raspisao sam redovne predsedničke izbore za 3. april. Ustavne i zakonske odredbe kažu da predsednik Skupštine raspisuje predsedničke izbore 90 dana pre isteka mandata predsednika Srbije i da oni ne smeju da budu održani u roku kraćem od 30 dana od dana raspisivanja izbora. Mandat predsednika Srbije traje do kraja maja, a imajući u vidu da do 3. aprila ima više od 30 dana, upravo sam raspisao predsedničke izbore – rekao je predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, nakon potpisivanja Odluke o raspisivanju predsedničkih izbora.

Odluka, kako je dodao, na snagu stupa objavljivanjem u Službenom glasniku, što znači da izborne radnje kreću odmah.

Dačić je naglasio da kod institucije predsednika Republike ne postoji, niti se spominje tehnički mandat, što znači da predsednik Srbije u punom mandatu radi do kraja maja. U tehničkom mandatu je, kako je podsetio, Vlada, što je definisano zakonima, dok je  parlament raspušten zbog održavanja vanrednih parlamentarih izbora.

Pozivam kandidate da se prijave, danas počinju izborne radnje, sa željom da izbori proteknu i demokratskoj i fer atmosferi, da daju doprinos političkoj stabilnosti Srbije i budućnosti Srbije i svih naših građana. Želim svim učesnicima izbora puno sreće i puno glasova – kazao je Dačić.

J.B.

Foto: printscreen www.rts.rs

Ostale vesti

back-to-top