Pitali smo vas šta poklanjate kada idete na svadbu?

Postavljeno: 03.11.2022

Nakon što je korona u prethodne dve godine „odložila“ mnogo toga pa i organizovanje svadbi, svi oni koji u tom periodu nisu mogli da organizuju slavlje, čine to sada. Pitali smo sugrađane šta obično poklanaju mladencima?

Starija sugrađanka osvrnula se na prošla vremena, kada su se na svadbe uglavnom nosili pokloni.

Sećam se, kad sam se ja udavala, šerpe, lonci, poklopci, stone lampe, ne znam ni ja. Sve to morala sam da skupim, pa da tražim vezu, „Deva“ je bila tada. Htela sam da sve to vratim da bih kupila jedan lep servis za ručavanje, recimo.

Ona smatra da je bolje dati mladencima novac, kako bi oni sami odabrali šta žele da kupe.

Mislim da je bolje dati novac, pa koliko god bilo i obavezno sa potpisom i sa lepim željama na koverti, nema stida, nema ničega, svako daje koliko misli da može da da, a oni koji daju prazne koverte kao što čitam, pa se i ne potpišu, mislim da je to sramota.

To da je iz više razloga bolje dati novac, ističe još jedna sugrađanka.

Bolje je omogućiti mladima da kupe ono što im treba. Ako donesem po svojoj želji, neko drugi po svojoj, onda naprosto mladenci ne bi imali mesta za sve te uspomene.

Skorašnje iskustvo kada su svadbeni pokloni u pitanju, prenosi nam i mladić, A.V.

Ja više volim poklon, ali sad je trenutno praksa da se nose pare, pa i ja tako. Skoro sam i bio na jednoj, pedesetak evra se daje, ako je u pitanju neko ko nije previše blizak.

Da se promenilo vreme i da je novac postao imperativ u svim „porama“ društva pokazuju i reči izgovorene sa uzdahom, sagovornice R.R.:

Nekad su se nosili pokloni, sada više ne, praktično sve imaju. Promenio se trend, promenilo se sve.

Čini se da smo prestali da vodimo računa o lepoti davanja i o značaju predmeta koji se poklanja.

Bolje poklon, mi smo stariji, tako razmišljamo. Nekako kad se odnese poklon, zna se, brate, ko je šta dao. Ostane nešto od te svadbe – dodaje T.R.

Praktičnost novca zamenjuje emotivnu i kasnije, nostalgičnu vrednost predmeta, ali treba reći da se materijalni pokloni često dupliraju.

Dok sam išla i dok sam bila pozivana, novac sam davala. Novac se isplati, a pokloni se dupliraju. Inače, izdvajam od pedeset evra pa naviše – odgovara nam uz osmeh, J.J.

V.M. – J.A.

Ostale vesti

back-to-top