Međunarodni kurs civilno-vojne saradnje

Postavljeno: 03.11.2022

Kruševac je treći put bio domaćin međunarodnog kursa civilno-vojne saradnje, koji je ove godine okupio 30-tak polaznika i instruktora. U Gradskoj upravi danas je održana prezentacija, a goste je u ime Grada pozdravio zamenik gradonačelnice, Aleksandar Jovanović.

U skladu sa Planom međunarodne vojne saradnje Ministarstva odbrane Srbije za ovu godinu, predviđeno je da se u kasarni „Car Lazar“ realizuje međunarodni kurs „Jedinica za civilno-vojnu saradnju“. Organizatori su Vojska Srbije i oružane snage Kraljevine Holandije, uz pomoć oružanih snaga SAD.

Na početku skupa, instruktorima i polaznicima se obratio zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović:

Želim da istaknem izuzetnu saradnju sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije  u realizaciji svih zadataka koji doprinose jačanju odbrambenih kapaciteta. Saradnja našeg Grada i Vojske Srbije se sastoji u zajedničkoj pripremi za planove odbrane, pomoći stanovništvu u redovnom i vanrednom stanju, aktivnom učešću u vežbama i svakoj drugoj aktivnosti koja ima za cilj odbranu i zaštitu građana od svake vrste ugroženosti. Nadam se da ste tokom ovog kursa usvojili nova znanja, razmenili iskustva, a da vam je Grad Kruševac bio dobar domaćin.

Cilj kursa je osposobljavanje polaznika, kroz realizaciju teoretskih i praktičnih sadržaja, za rad u jedinici za civilno – vojnu saradnju u multinacionalnim operacijama pod okriljem UN i EU.

Na kursu su učestvovali, osim Vojske Srbije, pripadnici oružanih snaga Kraljevine Holandije, SAD, Republike Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Severne Makedonije i Mađarske.

Grad Kruševac je pretočio svoja iskustva o saradnji civilnog i vojnog sektora u okviru prezentacije koja je danas prikazana polaznicima kursa, nakon čega su obišli Mozaik salu i upoznali se sa istorijatom ovog posebnog umetničkog kompleksa.

Izvor, tekst i foto: krusevac.ls.gov.rs

Ostale vesti

back-to-top