Pesnikinja Jasmina Dimitrijević, poreklom Kruševljanka, predstavila stvaralaštvo u Grdelici

Postavljeno: 08.12.2022

U Domu kulture “Grdelica” u istoimenoj varošici nedavno je predstavljeno ukupno stvaralaštvo Jasmine Dimitrijević, pesnikinje iz Kruševca, koja živi u Zagrebu.  O njenom književnom radu govorili su: pesnik iz Makrešana Mirko Stojadinović, profesor dr Radomir Biočanin i Živomir Milenković, novinar i publicista.

U prepunoj sali grdeličkog kulturnog zdanja nadahnutu i kreativnu atmosferu ulepšali su učenici  III – 1 odeljenja OŠ “Desanka Maksimović”, zajedno sa svojom učiteljicom Olgom Anđelković, kojima je autorka darivala svoje knjige i prigodne poklone.

Pesme Jasmine Dimitrijević, pored autorke, kazivale su: Violeta Grujić i Bosanka Zdravković iz Udruženja “Poezija 016”, kao i voditeljka programa Vesna Ristić iz Leskovačkog multimedijalnog udruženja umetnika (Lemus). Brojnu publiku oduševili su i Jovan Dimitrijević svojim pesmama i kreativnim nadahnućem i Isidora Vučković, vokal i gitara.

Prema rečlima prof. dr Radeta Biočanina, pesnikinja Jasmina Dimitrijević je objavila jednu zbirku pesama, ali na tome nije stala.

– Njena impulsivnost govori o jednoj širokoj duši, koja u trenutku dobije inspiraciju da napiše novu pesmu. Njena široka duša govori kroz pesme o prijateljstvu, svakodnevnim događajima oko nje, ali i u njoj samoj. U osnovi njenog stvaralaštva je ljubav prema svemu što je okružuje, prema nemoćnima i ljudima kojima treba pružiti ruku ljubavi, empatije, spremnosti da se pomogne, humanosti i čovekoljublju – napisao je u recenziji za knjigu “Pesme iz tramvaja” dr Radomir Biočanin.

Govoreći o knjizi “Ruža u snegu” Mirko Stojadinović je naveo da “Jasmina Dimitrijević u svojim ljubavnim pesmama izražava verovanje u doživotnu ljubav, koju čuvamo u dubini duše. Koju smo kao potku utkali u sebe ali nas život često u iskušenje pa na površinu izlazi nešto bezdušno, materijalno, kao i pesmi “Nevenčana mlada”. Majka u pesmama poetese je stožer ljubavi, rodoljublja i domoljublja. Pesnikinja je verujuće i humano biće, što je potvrdila u brojnim humanitarnim akcijama.

Živomir Milenković je predstavio Jasminu Dimitrijević kao vrlo angažovanu ličnost u humanitarnim aktivnostima i kulturnim akcijama i udruženjima u Srbiji i Hrvatskoj. U Kruševcu je aktivna u Udruženju pesnika Srbije – PoezijaSRB, a letos je bila suorganizator i voditelj programa, zajedno sa ćerkom Danicom Dimitrijević Petrović i Mirkom Stojadinovićem, u regionalnoj pesničkoj manifestaciji u Makrešanu posvećenoj Mojsinjskoj Svetoj Gori.

Tekst i foto: Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top