PCR laboratorija sve izvesnija u Kruševcu pod okriljem ZZJZ

Postavljeno: 10.08.2020

Najava zvaničnika Vlade o otvaranju dodatnih PCR laboratorija,a među njima i u Kruševcu, izgledaju sve izvesnije, budući da su stručne komisije Ministarstva zdravlja obišle Zavod za javno zdravlje u ovom gradu i procenile da ova ustanova ima potrebne kapacitete za realizaciju projekta o kojem je govorila i premijerka Ana Brnabić

Kako je potrvdio direktor ZZJZ Kruševac,dr Dragoljub Vuksanović, komisiji su predočeni raspoloživi kadrovi (10 laboratana,tri mikrobiologa), mogućnost prijema dodatnog kadra i još važnije,slobodan prostor za PCR laboratoriju iznad postojeće Kliničke  mikrobiologije.

Uvođenje PCR tehnologije unapredilo bi pružanje i drugih usluga u ZZJZ Kruševac, gde prema zvaničnim podacima radi 67 zaposlenih, a među njima dva magistra, 12 doktora medicine različitih specijalnosti i 53 radnika više i visoke stručne spreme, tehnologa, hemičara, biologa, inženjera. Higijena i humana ekologija, kontrola i prevencija bolesti, humana mikrobiologija neke su od specifičnih delatnosti kojima se bavi ZZJZ. 

Osim u Kruševcu,kao moguće lokacije za otvaranje novih PCR laboratorija, navedeno je i Vranje, Zaječar, Šabac, Kosovska Mitrovica, Kragujevac, Užice, kao i dve nove laboratorije pod okriljem Instituta “Batut” i Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu. Kako je najavljeno, Radna grupa će obići i postojeće PCR laborotorije i predložiti Kriznom štabu dalje korake u vezi sa jačanjem kapaciteta za detekciju korona virusa.

I.R.

Ostale vesti

back-to-top