Broj obolelih od kovida povećan 70 puta!

Postavljeno: 19.09.2021

U odnosu na pre nepuna dva meseca sada imamo 70 puta više obolelih od korona virusa, a samo za prethodnih pet dana registrovano je oko 950 novih slučajeva zaraze u Rasinskom okrugu. Imajući u vidu nedovoljan procenat vakcinisanih, nepoštovanje aktuelnih ali i ublažene mere koje su trenutno na snazi, nadležni upozoravaju da se može očekivati da broj zaraženih iz dana u dan bude sve veći.

-Već duže vreme niko ne poštuje propisane mere, maske se ne nose u zatvorenom prostoru, ne drži se distanca. S druge strane, dozvoljeno je organizovanje raznih proslava u zatvorenom prostoru, veća okupljanja na otvorenom, a dosta se putovalo i van zemlje. Sve skupa, uticalo je da se od relativno mirnog perioda koji smo imali do prve polovine jula, sa u proseku desetak navooobolelih nedeljno, sada polako približavamo onim periodima kada je bilo najviše zaraženih- kaže epidemilog Predrag Pavlović, direktor kruševačkog Zavoda za javno zdravlje.

Na pogoršanje epidemiloške situacije svakako je uticao i nedovoljan broj vakcinisanih.

-Vreme kada je virus mirovao trebalo je iskoristiti da se što veći broj ljudi vakciniše. Međutim, posle devet meseci od kada se krenulo sa imunizacijom, u Kruševcu imamo oko 49 odsto vakcinisanih prvom dozom, trećom 7,4 odsto, što je daleko od dovoljnog za imunološku barijeru– kaže on.

Uz podsećanje da je najveći broj građana primio Sinofarm vakcinu (70,6 odsto), Pavlović tvrdi da se pokazalo da ta vakcina daje najmanju zaštitu, ali da su građani koji su je primili ipak zaštićeni od teških formi bolesti.

-U ovom talasu imamo manje teških kliničkih slika i manje smrtnih ishoda. To je zato što sada više obolevaju mladi jer su većinom nevakcinisani, a zbog godina uglavnom imaju lakšu kliničku sliku. S druge strane, starija lica su se vakcinisala u velikom broju, pa i kada se zaraze, nemaju najtežu formu bolesti. Dakle, nije reč o tome da je ovaj soj virusa slabiji, već da je vakcina učinila svoje- objašnjava naš sagovornik, dodajući da vakcinisani koji se zaraze uglavnom imaju lakšu formu bolesti, da se neretko dešava da uopšte i nemaju simptome, te da sasvim slučajno saznaju da su bolesni, onda kada dođu da se testiraju zbog odlaska u inostranstvo.

Na pitanje koliko su precizni podaci Zavoda o broju preminulih u Rasinskom okrugu, gde već izvesno vreme nije zabeležen nijedan novi smrtni slučaj, Pavlović kaže da Zavod podatke iznosi na osnovu prijava koje dobija od nadležnih zdravstvenih ustanova.

-U crvenoj kovid zoni mnogo je posla, danonoćno se vodi borba za život i ponekad lekari prosto nemaju vremena da nam pošalju te potvrde. Ranije smo ih mi pozivali kada dobijemo saznanje da je neko preminuo od kovida, te podatke smo unosili kao zvanične, ali sada je protokol takav da to možemo činiti isključivo onda kada dobijemo zvaničnu potvrdu – objašnjava on.

Uz poruku građanima da poštuju propisane mere prevencije i da se što pre vakcinišu ukoliko to nisu učinili do sada, Pavlović kaže da su trenutno na raspolaganju Sinofarm i Fajzer vakcina, a da se očekuje da uskoro stigne i Sputnjik.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top