Oproštaj od Ivana Pudla

Postavljeno: 21.03.2019

Komemorativnim skupom u Narodnoj biblioteci prijatelji, kolege, saradnici i poštovaoci oprostili su se od Ivana Pudla, poznatog kruševačkog književnika, intelektualca, jednog od osnivača Književnog kluba „Bagdala“ i jednog od prvih Kruševljana koji je postao član Udruženja književnika Srbije

Nije moguće nabrojati sve ono čime se Ivan Pudlo bavio tokom života, njegov opus je toliko raznorodan, ali je izvesno da je ostavio neizbrisiv trag u kulturi grada – rekla je Snežana Nenezić, direktorka Biblioteke, koja se od Pudla oprostila u ime Biblioteke i kulturnih poslenika Kruševca.

Prisećajući se godina koje su ona, ali i mnoge njene kolege provele u ovoj ustanovi dok je njenom čelu bio Ivan Pudlo, podsetila je da je to bilo doba kada je  kruševačka Biblioteka započela automatizaciju bibliotečkog poslovanja kao jedna od retkih gradskih biblioteka na teritoriji Srbije, kada je započeo rad na popularizaciji knjige i čitanja, susreti pisaca sa decom u školama, kada su u čitaonici počele da žive „Večeri među knjigama“ na koje su dolazili njegovi prijatelji pisci, izdavači…, a kruševačka biblioteka, uprkos teškim vremenima, započela saradnju sa bibliotekama u Republici Srpskoj.

Osvnuvši se na veliko i žanrovski raznovrsno književno stvaralaštvo Ivana Pudla, Nenezićka je posebno naglasila dela namenjena najmlađima. Njegove priče za decu objavljivane su u nekadašnjem Politikinom dodatku za decu četvrtkom, a brojne drame su prilagođene radio izvođenju i izvođene su na programu Radio Beograda.

– Ovih dana smo se u Biblioteci u dogovoru sa Ivanom pripremali da objavimo dve njegove dečije drame i zbirku pesama za decu. Planirali smo da to bude na Svetski dan knjige i autorskih prava, 23. aprila. Sada će, nažalost, ova zbirka izaći posthumno – rekla je Nenezićka, a svom nekadašnjem direktoru i kolegi poručila da ga u Biblioteci svi pamte po dobru i da se „trude da se svakog dana osećaju onako kako je on govorio –  „bjutifulično“.

Poslednji pozdrav prijatelju uputio je i vidno potresen poznati pesnik Ljubiša Bata Đidić.

U odnosu na ono što je on značio i zračio u ovom gradu, da postoji aleja velikana u Kruševcu, gde bi trebalo da se sahranjuju ovakvi ljudi, Ivan Pudlo bi sigurno zaslužio mesto u kruševačkoj Aleji velikana – rekao je Đidić. Pudlo je, smatra on, jedna od najznačajnijih ličnosti ovog grada, jedna od onih ličnosti koja je ostavila dubok trag pre svega u kruševačkoj, a potom i u srpskoj kulturi. Pri tom je, kako je rekao, „ta divna ličnost sva bila vezana za kruševački kraj. Ne samo da je svu njegovu literaturu posvetio Kruševcu, već i sav njegov kreativni rad, misaoni, emotivni i društveni angažman u institucijama“.

– Ima nečeg veoma dostojanstvenog, ima nekog gospodstva kojim je proživeo svoj vek Ivan Pudlo. Sad kad ispraćamo njegove zemne ostatke, ostaće duhovna vrednota po kojoj ćemo pamtiti i nositi ime Ivana Pudla u našim sećanjima – poručio je na kraju Đidić.

Ivan Pudlo preminuo je u Kruševcu nakon kraće bolesti, u 86. godini. Biografija ovog poznatog kruševačkog književnika i kulturnog radnika beleži, između ostalog, da je bio jedan od najznačajnijih iz čuvene ekipe umetnika i entuzijasta koja je krajem 50-tih godina XX veka pokrenula Književni klub „Bagdala“ i njegovu plodnu izdavačku delatnost i dala novi duhovni zamajac u svim sferama kulture i umetnosti kruševačkog kraja.

U telegramu saučešća koji je u ime Udruženja književnika Srbije potpisao pesnik Radomir Andrić, navodi se da je Pudlo “svojim pričama i književnim tekstovima doprinosio i kulturi Kruševca i značaju srpske književnosti, posebno radom u Književnom klubu „Bagdala“ i Narodnoj biblioteci“.

Ostale vesti

back-to-top