GO SPO: Podržati male i srednje poljoprivredne proizvođače!

Postavljeno: 20.03.2019

Srbija spada u red siromašnih agrarnih zemalja, gde se niska produktivnost naše poljoprivrede najbolje objašnjava činjenicom da jedan naš poljoprivrednik prozvodi hranu za 15 ljudi, dok je taj prosek u Evropskoj uniji od 50 do 80. Kao stranka zalažemo se da država u narednom periodu obezbedi veću podršku poljoprivrednicima, ali i zaštitu koja je garantovana poljoprivrednicima u državama EU –rečeno je na danas održanoj konferenciji u kruševačkom odboru Srpskog pokreta obnove

Božidar Lapčević, član Glavnog odbora te stranke, kazao je da je pored niske produktivnosti naše poljoprivrede, problem i iseljavanje mladih i radno sposobnih sa seoskog područja, te to što na selu uglavnom ostaju staračka domaćinstva koja se bave „svaštarskom“ proizvodnjom na usitnjenim parcelama.

– S druge strane sve je više pojedinaca i firmi koje u vlasništvu imaju više stotina pa i hiljada hektara, koriste svoj monopolistički položaj i sve pogodnosti koje omogućava trenutno stanje u našem agraru, a što samo produbljuje jaz između ekstremno bogatih i onih koji jedva preživljavju baveći se poljoprivredom – rekao je on.

Kao neke od mera podrške malim i srednjim proizvođačima koje bi između ostalog doprinele i tome da onda kada postanemo članica EU budemo konkurentni, naveo je ukrupnjavanje postojećih poseda, širu primenu navodnjavanja, protivgradne zaštite i sličnih mera, razvoj organske i ekološki prihvatljive proizvodnje kao i razvoj i promocija tradicionalnih proizvoda, potom podsticanje razvoja biomase i biogoriva u poljoprivredi, inteziviranje podsticaja i kreditne linije,  te razvoj zadrugarstva. Ako se budemo držali ovih vrednsoti, kako je kazao, imaćemo i uspešniju i konkurentniju poljoprivredu, istovremeno i razvoj seoskog turizma i kompletne privrede.

Prema rečima Lapčevića, važna komponenta održive poljoprivrede je i kvalitetno zemljište.

– Poslednjih godina zemljište u Srbiji trpi veliku štetu i gubitke kroz zagađenje tla i vazduha, eroziju, prekomernu urbanizaciju i poplave. Da bi  zemljište bilo održivo u poljoprivredi i za druge namene, treba održati nivo organske materije i humusa, sa ciljem očuvanja njegove strukture – rekao je Lapčević, te naveo više mera koje treba primeniti, predloženih od strane eminentnih stručnjaka, u okviru Deklaracije “ Oživimo selo“, koju je donela ta stranka.

Ostale vesti

Komentari

 1. Komšija kaže:

  Koja je vas poplava izbacila ?!? Ovi još uvek postoje ??!?!?!?!

  1. Miljko kaže:

   Na tvoju žalost glupi botu SPO itekako postoji. U Kruševcu je druga po snazi stranka.

   1. Komšija kaže:

    Čik izađite samostalno na sledeće izbore ! Ne bi ste osvojili ni 1% glasova bez krađe !

 2. Kole Ilcic kaže:

  Potpuno se slažem sa SPO. Upravo treba najviše pomoći malim i srednjim proizvođačima. Radim jagodu i tvrdim da to je danas bolji posao nego gajenje stoke što smo svi radili. Meni bi mala pomoć bila dovoljna da ostvarim sredstva iz IPARD.

 3. Miša kaže:

  Slažem se sa ljudima. Poljoprivrednicima se treba pomoći ako hoćemo da imamo razvijenu poljoprivredu. Hrana će u budućnosti biti najveća vrednost, a onaj ko je proizvodi stvaraće bogatstvo.

  1. Igor kaže:

   Bravo ! Sendvič za gospodina !

 4. Miljan kaže:

  SPO je najmodernija stranka u Srbiji i danas kao i kad smo imali veike šetnje devedesetih ima moju podršku.

  1. Laza kaže:

   Hahahahahha, slatko me nasmeja ….
   Da se niste utopili u SNS ne bi vas bilo još od poslednjih izbora, prema tome ne obmanjujte narod. SPO ne postoji poodavno … !

8 thoughts on “GO SPO: Podržati male i srednje poljoprivredne proizvođače!

Comments are closed.

back-to-top