Opera „Na uranku“ pred kruševačkom publikom

Postavljeno: 28.06.2021

Povodom obeležavanja jubileja grada, ispred Kuće Simića izvedena je prva srpska opera „Na uranku“. Kruševljani su se u velikom broju okupili da pogledaju čuveno delo Stanislava Biničkog, koje je za ovu priliku pripremljeno u produkciji Kulturnog centra i Kruševačkog pozorišta, a u režiji Dragoljuba Bajića, prvaka opere Narodnog pozorišta u Beogradu

Radnja opere Stanislava Biničkog „Na uranku“, prema libretu Branislava Nušića događa se na turskom selu i prati ljubav dvoje mladih, Radeta i Stanke, koju ometa seoski aga Redžep beznadežno zaljubljen u Stanku.

Tragičnu ljubavnu priču utkanu u radnju prve srpske opere izneli su vokalni solisti: Evgenija Jeremić, Marko Živković, Pavle Panin, Ljubica Vraneš, Marko Živić, Slađana Nestorović Ristić i Stefan Lukić. Horski deo opere pripao je učenicima Srednje muzičke škole „Stevan Hristić“.

Opera „Na uranku“ premijerno je izvedena 1903. godine i predstavlja prvu operu u istoriji srpske umetničke muzike. Svi koji su propustili priliku da je pogledaju, moći će to da nadoknade na jesen, pošto će se opera naći na redovnom repertoaru Kruševačkog pozorišta.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top