Izložba posvećena haljinama

Postavljeno: 16.11.2023

Juče je u Kući Simića otvorena interaktivna izložba pod nazivom „Mala lila haljina“ u kojoj učestvuje 37 izlagača sa 68 haljina. Svaka haljina sadrži legendu sa opisom događaja na kome je nošena, detaljima o materijalu, šivenju i godinama kada se to odvijalo. Pored haljina na izložbi se mogu naći i komadi nakita od bižuterije i drugi aksesoari

Naziv izložbe nastao je kombinacijom popularne „Male crne haljine“ koja je simbol i odraz večne elegancije i „Haljinice boje lila“, odnosno kafanske pesme Nikole Pejakovića, a govori o haljinama koje se nose na svečanostima i pamte po specijalnim dešavanjima, kao što su venčanja, mature, Nove godine, kumovanja i slično.

– Ovom izložbom obeležavamo više jubileja, 15 godina od doseljenja muzeja na ovu lokaciju, 10 godina od prve organizovane izložbe i 15. izložbu po redu, a ona predstavlja nastavak modnog ciklusa „Od Pepeljuge do princeze“ koja je započeta cipelama, sada su usledile haljine, dok će se iduće godine nastaviti torbicama. Haljine koje su ovde zastupljene nabavljane su u različitim delovima Srbije, ali i sveta, neke su ručni rad, a neke su šivene kod najpoznatijih modnih kreatora. Svaki komad je privatno vlasništvo Kruševljanki, ali i nekoliko Beograđanki – rekla je autorka Zorana Drašković Kovačević.

U Kući Simića nalazi se još jedna neodevena lutka i prazna legenda, te su sve zainteresovane osobe u mogućnosti da narednih dana donesu i izlože svoj interesantan komad odeće.

J. S.

Ostale vesti

back-to-top