U Kući Simića oči u oči sa jubilejima

Postavljeno: 13.05.2022

U Kući Simića održana je izložba fotografija privatnih i javnih jubileja pod nazivom „Dogodine u isto vreme“. Fotografije datiraju od prve polovine 20. veka i prikazuju važne događaje iz života Kruševljana, od grupnih fotografija iz vrtića, pa sve do susreta proslave stotog rođendana.

Izložba je nastala kao rezultat bliske i dugogodišnje saradnje sa Kruševljanima, koji su svoje  porodične i javne događaje učinili trajnim. I ove godine odziv je bio velik, što je veoma značajno za očuvanje naše kulturne baštine.

– Izložba je jedna u nizu izložbi koju radimo zajedno sa Kruševljanima. Po tome smo prepoznati, ne samo ovde u gradu, nego i na muzejskoj mreži Srbije. Izložbe zapravo nastaju na osnovu naše želje da pokažemo što više o gradskom životu u Kruševcu u poslednjih stotinu godina, a još više na osnovu želje Kruševljana da to isto pokažu – objasnila je za KruševacGrad Zorana Drašković Kovačević, autorka izložbe.

Ljubitelji pozorišta izložbu „Dogodine u isto vreme“ povezuju sa istoimenom predstavom,  koja govori o dvoje ljubavnika, koji se decenijama, jednom godišnje, sreću u istom hotelu. Ovakvih fotografija izložba nema, ali zato poseduje veliku i raznovrsnu arhivu fotografija našeg zavičaja. Tu su autentične fotografije značajnih i radosnih životnih situacija poput godišnjica matura, zlatne i srebre svadbe, proslave stotog rođendama, proslave Prvog maja od tridesetih godina prošlog veka pa sve do danas, zatim godišnji susreti drugarica na tajnom mestu, pa čak i četvrti rođendan jedne mačke. Izložbu oplemenjuju i fotografije istorijskih zbirki Narodnog muzeja Kruševac sa nekadašnjih svečanosti „Slobode“ iz osamdesetih godina prošlog veka.

– Imamo fotografije koje svedoče o tome da ste se uželeli da radimo zajedno, da imate puno uspomena koje želite da podelite sa Kruševljanima. Iako smo tražili fotografije dobili smo i poneku priču, jer iza svake dobre fotografije postoji još bolja priča – rekla je naša sagovornica.

Sa obećanjem da ćemo se videti, ako ne ranije, onda dogodine u isto vreme, autorka izložbe pozvala je na nastavak druženja i negovanje kulture sećanja.

Inače, izložba obuhvata 24 učesnika, više od 300 fotografija, sa oko 1000 likova na njima. „Dogodine u isto vreme“ poslednja je u nizu izložbi koju je Kuća Simića uradila sa Kruševljanima. Prva je bila davne 2013. godine, nosila je naziv „Porodični album“ i doživela je veliki uspeh.

J.A.

 

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top