Premijerka, nakon uručivanja Vidovdanske nagrade: „Snaga da radim još napornije“

Postavljeno: 28.06.2021

Premijerki Srbije Ani Brnabić uručena je Vidovdanska nagrada, najviše priznanje koje Kruševac povodom Dana grada dodeljuje zaslužnim pojedinicima i organizacijama. Na svečanosti organizovanoj povodom Dana grada uručene su i Vidovdanske plakete i pohvale

Svečanosti je prisustvovao patrijarh srpski Porfirije, koji je u obraćanju čestitao praznik Kruševljanima i čitavom srpskom narodu, kazavši da se u Kruševcu obnovila, potvrdila, rodila i jednomt zauvek iscrtala putanja i linija kretanja srpskog naroda.

U ime dobitnika nagrada okupljenima se obratila premijerka Srbije Ana Brnabić:

„Teško da postoje reči kojima mogu objasniti koliko mi znači ova nagrada, pogotovu na šest i po vekova Kruševca, na dan kada obeleževamo nasvetiji srpski praznik. Srbiju volim najviše na svetu, trudim se da svaki dan dam sve od sebe da danas bude jača nego juče, a slabija nego sutra. Da svaki novi dan donese neku novu pobedu“.

Kazala je da je na Vidovdan 2017. godine predstavila svoj prvi ekspoze te da od tada njen život nije isti, odnosno da je, ma koliko to teško zbog porodice i prijatelja bilo, posvećen Srbiji.

„Uveče kada pljušti kiša, pomislim da li imamo poplave, kada pada sneg da li će nam izdržati dalekovodi“ kazala je ona dodavši da, kada joj se ukaže ovakva počast, onda zna da rezultati postoje, da svi mogu da ih vide, da Srbija postaje sve bolja.

„Dali ste mi snagu da radim još napornije“ rekla je ona napomenuvši da veliki deo nagrade pripada Vučiću za koga je rekla da joj davao vetar u leđa, pomagao, podržavao za viziju moderne, digitalizovane Srbije, kada je malo ko u to verovao.

Dodala je da je Srbija danas prepoznata po digitalizaciji te da sve više svetskih kompanija ovde otvara svoje centre, što omogućava da mladi ovde ostaju, a da ne odlaze u silicijumsku dolinu.

Vidovdanske plakete su uručene direktoru JP Putevi Srbije Zoranu Drobnjaku, Klubu privrednika Kruševac i Centaru za socijalni rad, sinu karatiste i trenera Olivera Olija Tomića koji je nagradu dobio postuhmno, te sadašnjem gradonačelniku Bjeljine za takođe posthumno nagrađenog dugogodišnjeg gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića.

Pohvale Grada uručene su šahovskom majstoru FIDE Mariji Urošević, karatisti Nikoli Simiću, glavnoj medicinskoj sestri Odeljenja za infektivne bolesti Opšte bolnice Slavici Simić, profesoru Slobodanu Kerkezu, glavnom inžinjeru nadzora JP „Putevi Srbije“ Dejanu Vasiću, članici plivačkog kluba „Rasina“ Anastasiji Nikolić, autorki i voditeljki jutarnjeg programa Jeleni Đoković, , učenici OŠ „Jovan Popović“ Aniki Milošević, studentu Aleksandru Stamenkoviću, medicinskom tehničaru u Gerontološkom centru Milošu Mihajloviću, poljoprivredniku Slobodanu Aćimoviću, protojerej stavroforu Ljubiši Miloševiću, profesorki književnosti dr Zorici Duković, dugogodišnjem dobrovoljnom davaocu krvi Draganu Živkoviću te preduzeću „Eko – mlek“ iz Kaonika.

Obraćajući se brojnim zvanicama gradonačelnica Jasmina Palurović je
rekla da je u Kruševcu, u susret jubileju komletno rekonstruisan centralni gradski trg, da je ovogodišnji budžet razvojni, da se ulaže u školske, sportske, turističke objekte, da se brine o gradu i selu te da se regionalni značaj Kruševca video posebno tokom epidemije.

– U toku su radovi na izgradnji važne strateške investicije, Moravskog koridora, autoputa koji će doprineti ubrzanom privrednom i turističkom razvoju Kruševca i privlačenju novih investotora. Trudili smo se da grad napreduje. Za investicione projekte i projekte održavanja iz budžeta grada za ovu godinu izdovojeno je preko 2 milijarde dinara, što znači da je naš budžet razvojni – kazala je, između ostalog, gradonačelnica.

Navela je da će Vlada u ovoj godini u aerodrom Rosulje uložiti 300 miliona dinara, da se radi na izgradnji puteva i ulica, rekonstrukciji škola, izgradnji saobraćajnica na Starom aerodromu.

Podsetila je da je danas postavljen kamen temeljac za izgradnju novog gradskog stadiona na prostoru Starog aerodroma te da su izgrađeni tjubing staza na Bagdali i zabavni park “Šarengrad” dodavši da će uskoro početi izgradnja Sportsko rekreativnog parka na Jastrepcu.

– Nastavljamo sa uređivanjem parkova, javnih površina, sporstkih igrališta, gradimo i rekonstruišemo stadione, fast garaže , gardimo terene na otvorenom – poručila je gradonačelnica.

Svečanoj sednici su prisustvovali predstavnici Eparhije kruševačke, državnih organa, pobratimskih gradova, društvenog, političkog, kulturnog, sportskog života grada.

U Kruševcu je danas, povodom jubileja, Vlada Srbije održala posebnu sednicu, a ministri su tokom dana obišli ustanove i predstavnike svog resora, otvarajući završene projekte ili označavajući početak novih. Jutros je venac na Spomenik kosovskim junacima položio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top