Opada broj pregleda u Kovid ambulanti

Postavljeno: 19.04.2021

Tokom prošle nedelje u Kovid ambulanti bilo je oko 300 pregleda dnevno, da bi u dane vikenda taj broj opao na 120 tokom jednog dana. I dalje ima pacijenata sa teškom kliničkom i uglavnom su to osobe srednje i starije životne dobi

Za razliku od pretprošle nedelje kada se u Kovid ambulantu javljalo više od 400 pacijenata dnevno, tokom prethodne je taj broj počeo da opada.

Od oko 300 pregleda dnevno , koliko ih je bilo u prethodnoj nedelji, oko dve trećine bili su kontrolni, a od ukupnog broja testiranih pacijenata, kod trećine je potvrđeno prisustvo virusa.

U Kovid ambulanti kažu da i dalje ima pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, uglavnom su to lica srednje i starije životne dobi, dok je kod mlađe popualcije većinom prisutna lakša klinička slika, sa blagim simptomima.

Bez obzira na manji broj pacijenata, još uvek ima onih koji slabo reaguju na terapiju i vraćaju se posle nekoliko dana sa pogoršanjem kliničke slike. Dnevno se na Infektivno odeljenje pošalje između deset i petnaest ljudi, s tim da ne ostaju svi na bolničkom lečenju.

Apel građanima je da se ne opuštaju, da poštuju sve propisane mere prevencije, bez obzira da li vakcinisani ili ne. Lekari još jednom podsećaju da vakcina ne štiti u potpunosti od zaražavanja, ali da štiti od težih formi bolesti, te da u skladu sa tim i dalje treba nositi masku i poštovati propisanu fizičku distancu.

Kovid ambulanta radi svih sedam dana u nedelji, od 7 do 17 časova, a nakon tog vremena pacijenti koji imaju simptome koji mogu da se dovedu u vezu sa korona virusom, ne treba da odlaze samoinicijativno na Infektivno odeljenje, već treba da se jave Službi hitne medicinske pomoći.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top