Pritužbe na rad policije u Brusu – meštanin romske nacionalnosti tvrdi da je njegov sin maltretiran

Postavljeno: 19.04.2021

Porodica Vasić iz Brusa iznela je tvrdnje da je maloletni dečak D.V. (16) iz ove porodice romske nacionalnosti bio žrtva maltretiranja u Policijskoj stanici Brus 18.aprila, gde je priveden bez pratnje staratelja. MUP je saopštio da Sektor unutrašnje kontrole ispituje ove navode, a slučaj proveravaju i Zaštitnik građana, Osnovno javno tužilaštvo u Brusu i Više javno tužilaštvu u Kruševcu

Pre njih, reagovao je Romski centar za žene i decu “Daje” iz Beograda.

– Policija je ušla u porodičnu kuću Dragog Vasića i tom prilikom su priveli maloletnog dečaka romske nacionalnosti (16) u policijsku stanicu u Brusu, a tu je policajac brutalno maltretirao dečaka dok se nije onesvestio – iznose u Romskom centru, dodajući da pri prvom ispitivanju nije obezbeđeno prisustvo stručnog lica za razgovor sa maloletnikom.

Maloletni D, po izjavi oca Dragana, boluje od epilepsije i strahuje da je ovaj nemili događaj doprineo narušavanju njegovog zdravstvenog stanja. Dok je policajac odvodio dete u stanicu policije otac nije bio kod kuće. Otac je jedini staratelj maloletnog dečaka. Roditelji su razvedeni. Majka je slučajno videla da policija odvodi dete i samovoljno je pošla za njima u stanicu policije.

Dragi Vasić kaže da je bio u šumi u trenutku kada je policija došla po sina, kao i da ga je policija dva puta kontaktirala: prvi put da ga obavesti da su došli po sina zbog krađe nekog oluka, a drugi, da ga informišu da je njegovom sinu pozlilo u stanici.

– Bivša supruga je videla kako je taj policajac sina zgrabio dok su bili u hodniku, tu ga je davio i cimao i kada je izšala da potraži pomoć, na zadnji izlaz su ga izveli i odveli u hitnu pomoć – kaže otac maloletnika Dragi Vasić.

Sina je, iznosi dalje, zatekao u Službi hitne pomoći, ali zvaničnu medicinsku dokumentaciju o eventualnim povredama nije mogao da dobije, a pitanje je na koji način da je dete privedeno bez prisustva roditelja, odnosno staratelja i zbog čega nije pri prvom ispitivanju angažovan stručan saradnik zadužen za razgovor sa maloletnim licima.

Izjavu su roditelji dečaka dali u postupajućem tužilaštvu. Zaštitnik građana je na osnovu saopštenja NGO objavljenog u medijima pokrenuo postupak: od MUP-a je zatraženo da se se u roku od 15 dana dostave informacije i dokumentacija o aktivnostima koje su preduzete kako bi se proverili navodi o mogućem prekoračenju ovlašćenja policijskog službenika.

– Po nalogu ministra Aleksandra Vulina, pripadnici Sektora unutrašnje kontrole ispitaće postupanje policijskih službenika PS Brus u vezi postupanja sa maloletnikom protiv koga je podneta prijava za krađu oluka, merdevina i drugog sitnog građevinskog materijala – saopštio je MUP u Beogradu.

O događaju je obavešten tužilac za maloletnike VJT u Kruševcu, koji se izjasnio da im se nakon razgovora sa maloletnikom dostavi izveštaj. Policija će ispititati i sve okolnosti vezane za pritužbe Romskog centra za žene i decu “Daje” i u skladu sa utvrđenim činjenicama postupiti u skladu sa zakonom.

I.R.
Foto: priv.arhiva

Ostale vesti

back-to-top