Veliki odziv za preventivne kardiološke preglede

Postavljeno: 06.11.2023

U Dijagnostičkom centru Doma zdravlja Kruševac, u subotu je 100 osoba dalo krv na analizu šećera, kao i utvrđivanja statusa holesterola i triglicerida, dok je 127 pacijenata odradilo merenje pritiska i EKG pregled. U nedelju je 271 osoba dala krv na analizu, a 270 građana uradilo EKG pregled i izmerilo pritisak

U organizaciji Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i minulog vikenda su u 170 zdravstvenih ustanova odrađeni preventivni pregledi, ovog puta kardiološki.
Iz Doma zdravlja Kruševac poručuju da su zadovoljni odzivom građana koji sve više uviđaju značaj preventivnih pregleda. Sami rezultati će biti upućeni izabranim lekarima na uvid, a u slučaju da je neophodno, pacijent će biti upućen na dalja, dopunska ispitivanja.

– Bolesti srca i krvnih sudova su jedan od vodećih uzroka smrti, ne samo kod nas, već i u svetu. U većini slučajeva, kardiološke bolesti zavise od faktora rizika koji se mogu kontrolisati i lečiti poput povišenog krvnog pritiska, pušenja, gojaznosti i nedovoljne fizičke aktivnosti. Zbog toga, ovom akcijom želimo da ukažemo na značaj prevencije i preventivne preglede učinimo pristupačnim građanima – navela je direktorka Doma zdravlja Kruševac, dr Marina Kostić.

Podsećamo, u oktobru su odrađeni preventivni pregledi u vidu PSA testova zarad ranog otkrivanja raka prostate, ultrazvučni pregledi dojke, ali i štitaste žlezde. U Domu zdravlja očekuju da se nastavi akcija preventivnih pregleda kod kojih samo zakazivanje nije potrebno.

Foto: Pixabay.com
N. L.

 

Ostale vesti

back-to-top