Svetski dan srca

Postavljeno: 29.09.2023

Svetski dan srca se obeležava svake godine 29. septembra kako bi se podigla svest o značaju zdravlja srca i krvnih sudova. Ovaj dan je prilika da se naglasi važnost prevencije srčanih oboljenja, promocije zdravog načina života i edukacije o faktorima rizika

Svetski dan srca je prilika da svi zastanu i razmotre kako najbolje da doprinesu boljem zdravlju kardiovaskularnog sistema, kako za sebe, tako i za svako srce koje kuca. Cilj ovogodišnjeg obeležavanja je da ohrabrimo što veći broj pojedinaca da donose prave odluke u pogledu zdravih navika koje mogu sprečiti i odložiti pojavu bolesti srca i krvnih sudova.

Pokazalo se da prestanak upotrebe duvana, smanjenje soli u ishrani, uzimanje više voća i povrća, redovna fizička aktivnost i izbegavanje upotrebe alkohola smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti (KVB). Zdravstvene politike koje stvaraju povoljno okruženje i čine zdrav izbor pristupačnim i dostupnim su od suštinskog značaja za motivisanje ljudi da usvoje i održe zdravo ponašanje.

Identifikovanje onih sa najvećim rizikom od KVB i obezbeđivanje odgovarajućeg lečenja može sprečiti preranu smrt.
M

Srce je jedini organ koji možemo da čujemo i osetimo, to je prvi i poslednji znak života. Zdravlje srca je jedno od onih pitanja koje može da ujedini sve nas kao ljude.

Izvor:zdravlje.org.rs

Ostale vesti

back-to-top