Opada broj obolelih od gripa

Postavljeno: 22.02.2020

Prema podacima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, broj obolelih od stanja sličnih gripu prepolovljen je u odnosu prethodnu nedelju. Novi i manje intenzivan epidemijski talas moguć  je nakon povratka dece u školske klupe. Zabrana poseta poseta pacijentima na bolničkom lečenju još uvek je na snazi. Zvanično, u Rasinskom okrugu nema smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu sa virusom gripa

Kako navode u Zavodu za javno zdravlje, u odnosu na 1.859 pacijenata sa obolenjima sličnim  gripu registrovanih prošle nedelje na području Rasinskog okruga, u ovoj nedelji je taj broj duplo manji. Konkretno, kod odraslog stanovništa smanjena je stopa obolevanja za dve trećine, dok se kod dece uzrasta od pet do četrnaset godina beleži pad obolevanja od oko 30 odsto.

Prema navodima epidemiologa, vrh epidemijskog talasa je najverovatnije prošao, s tim da je novi talas manjeg inteziteta, moguć nakon završetka raspusta i povratka dece u školske klupe.

Ne može se tačno predvideti da li će se desiti novi epidemijski talas, ali na osnovu iskustava iz prethodnih godina, moguće je da do toga dođe, s tim što bi on trebalo da bude manjeg inteziteta. Ono što možemo da kažemo je da je vrh epidemijskog talasa najverovatnije prošao – kažu u Zavodu.

Uz podsećanje da sezona gripa nije završena, epidemiolozi apeluju na građane da izbegavaju boravak u zatvorenim prostorijama, da često provetravaju prostorije u kojima borave, te da redovno peru ruke vodom i sapunom.

Obolelima od gripa sa blažom kliničkom slikom, savetuje se mirovanje, ishrana sa dosta voća i povrća, nadoknada tečnosti, a u slučaju povišene temperature i upotreba antipiretika. Ne savetuje se upotreba antibiotika na svoju ruku, a u slučaju pogoršanja stanja, obavezno se treba javiti svom izabranom lekaru.

U kruševačkoj Bolnici kažu da je povećan broj respiratornih infekcija, ali ne u većem obimu nego prethodnih godina. Direktorka Bolnice Vesna Stević  Gajić ističe da su oboleli od gripa u okrugu uglavnom prolazili bez komplikacija, ali da je ukoliko se one jave, bolnica spremna da reaguje. Prema njenim rečima, za sada je samo  jedan pacijent kod koga je potvrđen virus gripa, zbog komlikacija, prosleđen je na tercijarni nivo.

Pacijentkinja iz Kruševca kod koje je virus gripa potvrđen i koja je u komi, kako nezvanično saznajemo, na lečenju je u Sremskoj Kamenici. Ova pacijentkinja se, prema tvrdnjama nadležnih u kruševačkoj Bolnici, nije lečila u Kruševcu i o njenom trenutnom  zdravstvenom stanju bolnica nema informacije.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top