+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Odloženo suđenje za napad na Borka Stefanovića jer je odbrana tražila izuzeće sudije

Odloženo suđenje za napad na Borka Stefanovića jer je odbrana tražila izuzeće sudije

Nakon što je zajednički branilac trojice optuženih, advokat Jovana Vučković Pejčić, zatražila izuzeće postupajućeg sudije, odloženo je sudjenje u slučaju napada na potpredsednika Stranke slobode i pravde, Borka Stefanovića i još dva lica, koji se dogodio prošlog novembra u Rasadniku, pred početak tribine Saveza za Srbiju, političke grupacije kojoj Stefanović pripada. Na današnjem sudjenju je trebalo da bude saslušano sedmoro svedoka, a njih šestoro je došlo na sudjenje

Zajednički branilac optuženih, advokat Jovana Vučković Pejčić je novinarima nakon sudjenja rekla da je podnela zahtev za izuzeće jer smatra da „u ovom postupku do sada nije ostvarena objektivnost i nepristrasnost od strane suda, koja je obavezna.”

– Smatram da je ostvarivanje tog načela mnogo važnije od činjenice da su neki ljudi danas izdvojili vreme i došli u svojstvu svedoka da budu saslušani. Da li će naš zahtev biti usvojen  to će odlučiti predsednik suda u skladu sa zakonom – kazala je ona.

Punomoćnik oštećenih Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, advokat Vladimir Todorić, smatra da suđenje treba da bude pravično, bez senke koja može da padne na presudu te da je u tom smislu sud danas postupio ispravno.

– Činjenica jeste da zajednički branilac nije obrazložio zahtev, a po zakonu to mora da učini, već je rekao da će sutra dostaviti obrazloženje. U formalnom smislu zahtev je bio nekompletan, ali ovako je sigurnije da bi presuda izdržala test zakonitosti – kazao je on novinarima dodajući da u tom smislu nema zamerki, ali da je stragija optuženih obesmišljavanje sudjenja  i „pravljenje da su oni žrtve suda i javnosti, što je besmisleno.”   

Da je reč o očiglednom pokušaju optuženih da produže i obesmisle proces smatra jedan do trojice oštećenih, potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

On je novinarima nakon suđenja rekao da nikada  nije čuo da neko zahteva izuzeće suda jer mu se ne svidja atmosfera koja je stvorena, jer ne stvara sud atmosferu.

– Taj zahtev je onemogućio da se danas uzmu iskazi svedoka i suštinski su oni dobili dodatno vreme na slobodi, vreme bez ishoda ovog procesa i dodatno vreme u kome je pravda u Srbiji i dalje u mraku, u špajzu i čeka da izadje napolje – kazao je Stefanović.

Nakon što je odbrana podnela zahtev za njeno izuzeće, sudija kruševačkog Višeg suda, koja je do sada postupala u ovom slučaju, Biljana Tošković, donela je rešenje o odlaganju sudjenja. Pre toga je utvrdila da je predsednica Višeg suda, koja po zakonu odlučuje o tom zahtevu, na odmoru, kao i da je njen zamenik odsutan, te je odlaganje bilo jedino rešenje. 

Inače, u prethodnom toku suđenja policajac Dejan Palibrk, jedan od oštećenih koji je u tom događaju zadobio udarac u levo uvo, rekao je da je svu trojicu osumnjičenih video na licu mesta, a da je optuženog Šaponjića video da stoji iznad Stefanovića koji je u tom trenutku nepomično ležao na zemlji. Stefanović je ranije,  na prvom ročištu, rekao da nije bilo tuče ni gužve ispred Mesne zajednice Rasadnik već da je to bio „organizovan napad“, dok je oštećeni Jovanović tada kazao da je Stefanovića udario Šaponjić, a njega Gmijović. 

Da ne priznaju izvršenje krivičnog dela koje im se stavlja na teret na prvom ročištu su izjavila sva trojica optuženih, Miloš Šaponjić, Marko Živković i Danijel Gmijović. Oni se terete za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu na štetu Stefanovića i Jovanovića, a Šaponjić i za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti. 

Napad na Borka Stefanovića i aktiviste tadašnje Levice Srbije u Kruševcu dogodio se 23. novembra prošle godine ispred kruševačke Mesne zajednice Rasadnik, gde je trebalo da bude održana tribina Saveza za Srbiju. U Kruševcu je nedelju dana kasnije održana tribina opozicionih lidera i protestna šetanja pod sloganom „Stop krvavim košuljama“ da bi potom protest pod parolom  „Jedan od pet miliona“ počeo da se održava jednom nedeljno u Beogradu, a kasnije i drugim gradovima u Srbiji. Posle nekoliko meseci protesti po gradovima su prestali, a u Beogradu se i dalje održavaju svake subote.

J.B. 

Nakon što je zajednički branilac trojice optuženih, advokat Jovana Vučković Pejčić, zatražila izuzeće postupajućeg sudije, odloženo je sudjenje u slučaju napada na potpredsednika Stranke slobode i pravde, Borka Stefanovića i još dva lica, koji se dogodio prošlog novembra u Rasadniku, pred početak tribine Saveza za Srbiju, političke grupacije kojoj Stefanović pripada. Na današnjem sudjenju je trebalo da bude saslušano sedmoro svedoka, a njih šestoro je došlo na sudjenje Zajednički branilac optuženih, advokat Jovana Vučković Pejčić je novinarima nakon sudjenja rekla da je podnela zahtev za izuzeće jer smatra da „u ovom postupku do sada nije ostvarena objektivnost i nepristrasnost od…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Novine GRAD nastavljaju druženja sa čitaocima 

Iako projekat Media Lab u kome, uz podršku Asocijacije lokalnih medija Lokalpres i organizacije Free Press Unlimited, učestvuje i naša ...

Ponovo zakazivanje pregleda preko IZIS-a

Pregledi kod izabranog lekara ponovo se mogu zakazati preko Nacionalnog kol centra,  s tim da pacijenti mogu i direktno da ...

Besplatan mentoring za MSSP i preduzetnike

– U toku je javni poziv za sprovođenje standardizovane usluge mentoringa za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u ...

Akcija “Treće dete” – poziv za prijavljivanje

Gradska uprava grada Kruševca i Komisija za sprovođenje mera i aktivnosti populacione politike pozivaju roditelje koji su u periodu od ...

Nakon izlečenja u Gerontološki vraćeni svi korisnici oboleli od korone

Svih 49 korisnika kruševačkog Gerontološkog centra obolelih od korona virusa su, nakon izlečenja, vraćeni u ustanovu, dobro su, a većina ...