Odloženo suđenje za napad na Stefanovića i Jovanovića, jedan od okrivljenih izostao

Postavljeno: 13.05.2021

Nedolazak jednog od trojice okrivljenih, bio je razlog za odlaganje današnjeg suđenja za događaj iz novembra 2018. godine kada su povređeni tadašnji lider Levice Srbije Borko Stefanović, njegov stranački kolega Boban Jovanović i policajac Dejan Palibrk. Reč je o ponovljenom suđenju Marku Živkoviću, Danijelu Gmijoviću i Milošu Šaponjiću, okrivljenima za krivična dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, a poslednji i za napad na službeno lice, nakon što je Apelacioni sud iz Kragujevca poništio prvostepenu presudu kruševačkog Višeg suda is septembra prošle godine

Za advokata oštećenih Vladimira Todorića je , kako je kazao novinarima nakon današnjeg odlaganja suđenja, poražavajuće što još uvek nema ni prvostepene presude, jer je prethodna ukinuta, a celu situaciju opisao je kao izživljavanje nad žrtvama i izrugivanje pravdi.

– Današnje ročište u ponovljenom pretresu odloženo je jer se na reč poverovalo da je treći optuženi sprečen da prisustvuje zbog zdravstevnih problema bez ijednog medicinskog dokaza. S obzirom na to da je danas tužilac predao izmenjenu optužnicu, u kojoj tešku telesnu povredu tretira kao posledicu iz nehata, verovatno bi odbrana tražila odlaganje zbog izmene optužnice koja nije dostavljena prethodno, tako da bi ponovo imali odloženo ročište – rekao je on.

Pomenuta izmena, prema njegovim rečima, znači da se povreda koju je zadobio Boban Jovanović, slomljeni deo vilice, tretira kao da je nastala iz nehata što je, kako je kazao diskutabilno, podsetivši da smatra da celo krivično delo koje je ovde stavljeno na teret ne može da opstane, ali da je to je jedino delo koje je tužilaštvo moglo da da s obzirom na ono što imaju iz istrage, odnosno da nemaju nalogodavce niti kretanje okrivljenih pre i posle.

Prethodno je, tokom ročišta, pre nego što je suđenje odloženo, zamenik kruševačkog višeg tužioca Srđan Živić kazao da je izmenio optužnicu, ali da promena nije takva da je zbog toga potrebno odlaganje.

– Izmena je urađena suprotno mom ubedjenju, činjenični opis dela ne sadrži nove radnje, reč o preciziranju optužbe koje se odnosi na subjektivan odnos okrivljenih prema nastalim telesnim povredama – objasnio je Živić.

Advokat Todorić je podsetio na ranije iznete stavove da se zna da Stefanović nije napadnut ni zbog novca, niti zbog neke zavade sa okrivljenima već da je razlog ili politički ili im je neko naložio da to urade.

– Kada je žrtva unapred određena, kada se imenom i prezimenom zna ko se čeka, to je samo po sebi teška telesna povreda ili kao što mi tvrdimo, ubistvo u pokušaju. Naravno od te kvalifikacije neće biti ništa jer istraga sama po sebi nije dobro izvedena. Trenutna situacija je iživljavanje i izrugivanje pravde i žrtava jer je oštećeni Boban Jovanović suočen da svaki dan na ulici viđa okrivljene, da trpi njihove podsmehe, a ugroženost i dalje postoji kako kod oštećenih tako i onih koji ne misle isto kao ljudi koji vladaju Kruševcom – rekao je on.

Na današnje ročište su došli Marko Živković i Miloš Šaponjić, koji su sudiji kazali da su se jutros čuli sa Gmijovićem, da je on imao napad žuči, da će možda morati na operaciju i da zato nije mogao da dođe. Ni branilac sve trojice advokat Vladan Ivanović nije imao više informacija o izostanku tog okrivljenog.

Zbog njegovog nedolaska predsedavajući sudija Dragan Zdravković konstatovao je da procesni uslovi nisu zadovoljeni, novo ročište zakazao je za 16. juna, a od branioca zatražio da Gmijović sledeći put donese medicinsku dokumentaciju o izostanku.

Podsetimo da do ponovljenog suđenja dolazi nakon što je sredinom aprila odlukom kragujevačkog Apelacionog suda poništena prvostepena presuda Višeg suda u Kruševcu od 17. septembra 2020.godine kojom su Živković i Gmijović za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu bili osuđeni na po tri i po godine zatvora, dok je Šaponjić bio osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora zbog tog i krivičnog dela napada na službeno lice.

Inače, prvo suđenje za pomenuti događaj počelo je u septembru 2019. godine i potrajalo je do kraja te godine, kada su okrivljeni zatražili izuzeće sudije, što je prihvaćeno, te novo suđenje počelo prošlog marta. Tokom ta dva suđenja punomoćnik oštećenih Stefanovića i Jovanovića kao i oštećeni, su tvrdili da je reč o pokušaju ubistva te da je napad bio politički motivisan, dok su okrivljeni su ceo slučaj opisivali kao neku vrstu “tuče”.

Odmah nakon napada, prvo u Kruševcu, a onda i u više gradova u zemlji, počeli su protesti “Stop krvavim košuljama”, koji su se ubrzo transformisali u skupove pod nazivom “Jedan od pet miliona”, koji su potom trajali mesecima.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top